• Početna>
  • Vesti>

Kancelarija za KiM: Kurti i sprovodioci njegovog plana etničkog čišćenja neće se smiriti dok god na KiM ima ijednog Srbina

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Aljbin Kurti i sprovodioci njegovog plana etničkog čišćenja Kosova i Metohije neće se smiriti dok god u našoj južnoj pokrajini ima ijednog Srbina, a to potvrđuje i današnje hapšenje Živorada N. u Kosovskoj Mitrovici, čoveka koji je zajedno sa mnogim stotinama Srba svojevremeno proteran iz Vučitrna, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

“On je svoj mir pronašao u Mitrovici gde je godinama prodavao na lokalnoj pijaci, da bi danas bio uhapšen pod optužbama za navodno ratni zločin. Živoradu i ljudima poput njega izgleda ne može da se oprosti to što su, uprkos svim strahotama koje su on i njegovi sugrađani srpske nacionalnosti preživeli u Vučitrnu, odlučili da ostanu na Kosovu i Metohiji” stoji u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju ističu da će na kraju “Kurti i njegovo inkvizitorsko pravosuđe za ratne zločine” goniti i one koji nisu bili ni rođeni u vreme sukoba na Kosovu i Metohiji, jer, kako stoji u saopštenju, u njegovim očima svi Srbi su zločinci i vredni progona samim tim što su pripadnici srpskog naroda.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju navodi da su na desetine Srba u prošlosti hapšeni zbog sumnje da su navodno počinili ratne zločince, da bi se nedugo zatim ispostavilo da su krivi samo zato što je neko bacio oko na njihovu imovinu ili zato što su nekada nekog pogledali popreko.

“Ova vrsta pravnog linča i zastrašivanja ljudi ne događa se nigde u Evropi, osim na Kosovu i Metohiji, i ako neko misli da će Srbi, koji tamo opstaju uprkos svom nasilju i pritiscima Kurtijevog režima, napustiti pognute glave svoja ognjišta, ne poznaju Srbe” stoji u saopštenju.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju zahveta od međunarodne zajednice da Srbima na Kosovu i Metohiji garantuje ljudska i građanska prava.

“Zahtevamo da međunarodna zajednica Srbima na Kosovu i Metohiji konačno počne da garantuje minimum ljudskih i građanskih prava i uslova za dostojanstven život, i da spreči zločince iz Prištine da bez dokaza hapse i maltretiraju ljude” naveli su.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju je uhapšenom Srbinu obezbedila advokata, i pružiće mu, kao što je to činila u sličnim slučajevima u prošlosti, svu neophodnu podršku i pomoć, zaključuje se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Comments

Pročitaj još