• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Od Srbije se traži da prizna Kosovo, situacija oko dinara se nije popravila

Foto: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se javnosti iz zgrade Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

Vučić je rekao da se situacija povodom odluke o ukidanju dinara na KiM nije popravila na bolje, uprkos pokušajima međunarodnih predstavnika da ubede Prištinu da promeni svoju odluke.

“Mi ćemo u narednom periodu biti primorani da donosimo različite odluke kojima ćemo pronalaziti alternativna rešenja za isplatu novca našem narodu na KiM“, poručio je Vučić.

“I u skladu sa tim, mi ćemo u narednom periodu biti primorani da donosimo različite odluke kojima ćemo se snalaziti ili pronalaziti alternativna rešenja za snabdevanje novcem, odnosno isplatom prinadležnosti, od plata do penzija našem narodu na Kosovu i Metohiji. Ovo sam rekao zbog toga što je sasvim jasno da se nikome po tom pitanju ne žuri”, istakao je Vučić.“, ocenio je Vučić.

Vučić je rekao da su priznanje Kosova, uvođenje sankcija Rusiji, odricanje od Republike Srpske i uvođenje marionetskog režima u Srbiji, glavni ciljevi Zapada.

“Želeli mi ili ne postoji opasnost, a događala se i u prošlosti, da se u interesu zaštite svoje zemlje Rusija poziva na presedan Kosova. Pošto to znaju na Zapadu njima je važno i da se Srbija pritisne da prizna nezavisno Kosovo, objasnio je Vučić.

U okviru te teme je i odricanje od Republike Srpske, kao remetilačkog faktora na Balkanu pod uticajem Rusije. Zato je važno da Srbija, ne samo ponavlja da poštuje teritorijalni integritet BiH, već da napravi otklon od RS.

“Oni žele vraćanje starog marioneteskog režima kojim će lako upravljati. To se vidi najbolje na ovim pitanjima. Oni bi priznali KiM, odmah su za uvođenja sankcija Rusiji i protiv ekonomskih veza sa Kinom”, tvrdi Vučić.

To se, kako kaže, promoviše putem medija i političara, kako domaćih tako i regionalnih.

“To se radi stalnom kriminalizacijom rukovodstva Srbije, dehumanizacijom Srbije i stvaranjem loše opšte slike”, kazao je Vučić.

Vučić je, povodom konsultacija za mandatara, rekao da će u ponedeljak razgovarati sa predstavnicima lista SPS-a i “Srbija ne sme da stane”.

Predsednik Srbije je na primeru prosečnih plata u regionu 2014. i danas prikazao rast Srbije.

“Po platama 2014. godine ispred nas su bile Crna Gora, BiH i Makedonija, a danas je Srbija ispred svih. Cilj nam je da sustignemo i zemlje EU kao što su Bugarska, Rumunija i Hrvatska”, rekao je Vučić.

Comments

Pročitaj još