• Početna>
  • Vesti>

Otvorena prva dečja biblioteka na romskom jeziku u Prizrenu

Foto RTV Gračanica

U Prizrenu je otvorena prva biblioteka na romskom jeziku, na inicijativu učiteljice  Urme Menekši, koja je istakla da je početni fond od 150 knjiga,  od izuzetnog značaja za očuvanje Romskog jezika i dijalekta, kao i upoznavanje sa  delima  Romskih pisaca.

,, Imamo poteškoća da nađemo sadržaje knjiga na romskom jeziku, ali i pored toga trudimo da nađemo dela i literaturu poeziju na romskom jeziku koje će se prenositi sa na generecije na generaciju i koja će ostati našoj omladini, koja će verujem raditi na tome da se još više obogati sadržajima novih dela,a samim tim očuvaju prvenstveno jezik kulturu tradiciju Roma, navodi Menekši. 

Ona je pozvala svu romsku decu da se učlane u biblioteku i bliže se upoznaju sa svojim jezikom i kulturom.

,,Svi mladi koji imaju volju da nauče romski jezik i upoznaju se sa dijalektima romskog jezika pročitaju priče ili poeziju, mogu na ovaj način da napreduju u tome a naše knjige se mogu naći i u Gračanici, Prištini i u Gnjilanu. Moje je veliko zadovoljstvo što imamo ovakvu mogućnost.Ovo je jedan veliki korak ne samo Romima na Kosovu već svima iz romske zajednice u svetu.Na ovaj način se čuva identitet,veliča istorija Roma kao i tradicija i kultura, zato je ovo jako važno i jako veliki napredak. Ovo je oduvek bio moj san“, naglasila je Menekši.

Comments

Pročitaj još