• Početna>
  • Vesti>

Odbijen zahtev za referendum za opoziv odluke o dodeli zemljišta kod Vojnog remonta

Foto: Radio Kontakt plus

Zbog činjenice da na Kosovu ne postoji Zakon o referendumu, u ovom trenutku ne može da se održi lokalni referendum, odgovorio je predsedavajući Skupštine opštine Severna Mitrovica Srpskoj demokratiji u vezi sa peticijom za opoziv odluke lokalne skupštine o dodeli parcele kod Vojnog remonta kosovskom Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Iz Srpske demokratije poručuju da nepostojanje Zakona o referendumu ne može biti izgovor da se građanima uskrati ustavno pravo na referendum, te da će se obratiti višim instancama.

Sa druge strane, zamenik predsedavajućeg SO Severna Mitrovica, Skender Sadiku, smatra da je Skupština dužna da poštuje volju građana i da je peticija trebalo da bude prosleđena kosovskom Ministarstvu administracije lokalne samouprave na dalje razmatranje.

Srpska demokratija predala je 25. januara peticiju sa 2.213 potpisa za opoziv odluke Skupštine opštine Severna Mitrovica koja se odnosi na dodelu parcele kod Vojnog remonta kosovskom MUP-u.

SO Severna Mitrovica bila je dužna da u roku od 30 dana raspravlja o ovom pitanju.

Odgovor je u međuvremenu stigao i to negativan. Predsedavajući Skupštine opštine, Nedžad Ugljanin, odbio je mogućnost održavanja lokalnog referenduma zbog, kako je naveo, nedostatka Zakona o referendumu na Kosovu.

„Zbog činjenice da na Kosovu ne postoji Zakon o referendumu (na osnovu koga bi postojala proceduralna načela i pravila, procedure za početak referenduma – iniciranje vrste referenduma, održavanje referenduma, verifikacija itd.), u ovom trenutku ne može da se održi lokalni ili bilo koji referendum. Stoga, Skupština opštine Severna Mitrovica ne može i nije dužna da raspiše referendum o pitanju iz svog delokruga na zahtev građana“, navodi se u odgovoru predsedavajućeg SO Severna Mitrovica Srpskoj demokratiji. Ovaj odgovor Ugljanin je obelodanio tokom današnje redovne sednice SO Severna Mitrovica.

Iz Srpske demokratije stiže reakcija. Kažu da se odbacivanjem 2.213 potpisa iz SO Severna Mitrovica „rugaju građanima“.

Prema njihovoj oceni, nepostojanje Zakona o referendumu ne može biti izgovor da se građanima uskrati ustavno pravo na referendum, odnosno pravo na osporavanje odluka na nivou lokalne samouprave putem modela direktne, participativne demokratije, garantovano članom 71 Zakona o lokalnoj samoupravi.

„U tom smislu, iako su iz SO Severna Mitrovica citirali treći pasus našeg zahteva za osporavanje odluke o dodeli zemljišta, dato pitanje u svom odgovoru nisu adresirali, odnosno nisu istakli da li će Skupština opštine postupiti po zahtevu podnosioca peticije i suspendovati primenu odluke do ispunjenja obaveza institucija i usvajanja Zakona o referendumu, čime bi se omogućilo i održavanje abrogativnog referenduma“, navode iz Srpske demokratije.

Obratiće se, kažu, i višim instancama, jer SO Severna Mitrovica na njihov zahtev nije dala nikakvu pouku o pravnom leku.

„Imajući u vidu ovaj odgovor predsedavajućeg, u demokratiji nijedna onda odluka nije demokratski donešena. Onda ne bi trebalo da ima pravno značenje, jer ne postoji mogućnost opoziva bilo koje odluke ili bilo kog delovanja Skupštine opštine, što znači da građani nemaju mogućnost uticaja na institucije da budu i korektivni faktor. Mi ćemo se obratiti višim instancama i terati ovo do kraja“, kazao je za Kontakt Plus, predsednik Srpske demokratije, Aleksandar Arsenijević.

Sa druge strane, zamenik predsedavajućeg SO Severna Mitrovica, Skender Sadiku, smatra da je peticija trebalo da se prosledi kosovskom Ministarstvu administracije lokalne samouprave.

„Mi ne branimo zakone, tu je Ustavni sud, mi donosimo uredbe. Čuvaj te papire kao oči u glavi, jer moramo da poštujemo 2.116 ljudi koji su potpisali peticiju. Da li su u pravu ili ne, nije do nas. Taj dokument pošalji Ministarstvu administracije lokalne samouprave i da im se kaže da mi poštujemo volju 2.116 ljudi“, kazao je Sadiku tokom današnje sednice, obraćajući se predsedavajućem SO Severna Mitrovica, Nedžadu Ugljaninu, koji je nakon žučne rasprave napustio sednicu.

Odluku o odbijanju održavanja referenduma, u Srpskoj demokratiji dodatno vide kao „još jedan napad“ na većinski srpsko stanovništvo.

Pozvali su međunarodnu zajednicu da hitno reaguje i upozorili da će oni: „Kao Srpska demokratija stati rame uz rame sa građanima u odbrani našeg javnog interesa ukoliko se počne sa izgradnjom policijske baze u Severnoj Mitrovici“.

Odbornici Skupštine opštine Severna Mitrovica usvojili su odluku 29. decembra kojom se dodeljuje zemljište kosovskom MUP-u kod Vojnog remonta, površine 27.400 kvadratnih metara.

Comments

Pročitaj još