• Početna>
  • Vesti>

Radoš Petrović i Dušan Obrenović osuđeni na šest meseci zatvora; sklopili sporazum sa tužiocem

Foto: Kim, Advokat Arzen Hodža i Radoš Petrović

Optuženi za učestvovanje na protestu u Zvečanu maja prošle godine, tokom kojeg je došlo do sukoba sa pripadnicima KFOR-a, Dušan Obrenović i Radoš Petrović priznali su krivicu pred Osnovnim sudom u Prištini. Odbrana dvojice Srba sklopila je sa tužiocem sporazum, pa su osuđeni na šest meseci zatvora.

Obrenović je kaznu već izdržao u pritvoru, dok je Petrović obavezan da plati preinačavanje kazne u novčanu u iznosu od šest hiljada evra, jer je ranije uz kauciju pušten da se brani sa slobode.

„Kazna je za mog branjenika Radoša Petrovića šest meseci zatvora koja se preinačuje u novčanu kaznu od šest hiljada evra, a što se tiče drugog okrivljenog  on ima efektivnu kaznu zatvora od šest meseci, on je već bio u pritvoru za to vreme. Između njih se razlikuju kazne samo što za mog branjenika je preinačena novčano a za drugog okrivljenog on je već bio u pritvoruza to vreme. Zadovoljni smo generalno ishodom iz ovog postupka. Završeno je ovo, postupak je završen gde su se obe strane složile i tužilaštvo i mi da je ovo adekvatna kazna za učlestvovanje u tom skupu koji je rezultirao znate i sami kako je rezultirao”,  rekao je za Radio Kim branilac Radoša Petrovića advokat Arsen Hodža.

Podsetimo, Specijalno tužilaštvo optužilo je dvojicu Srba za četiri krivična dela: napad na ustavni poredak Kosova, napad na međunarodno osoblje pod međunarodnom zaštitom, napad na službeno lice i učestvovanje masi koja vrši krivična dela.

U toku istražnog postupka odbačena su tri krivična dela, pa su Petrović i Obrenović optuženi samo za učestvovanje u protestu koji je eskalirao, a u kojem su napadnuti vojnici KFOR-a. Odbrana i tužilac su sklopili sporazum za to delo.

Krajem maja u Zvečanu došlo je do upada albanskog gradonačelnika Iljira Pecija u pratnji kosovskih specijalaca u opštinu Zvečan. To je izazvalo revolt meštana Zvečana koji su se 29. maja okupili na protestu. Okupljeni su blokirali pripadnike specijalne jedinice policije, a Kfor je tokom pregovora sa Srbima pokušao da im omogući izlazak iz zgrade i oklopnih vozila. Pregovori nisu uspeli pa je došlo do sukoba između pripadnika Kfora i demonstranata. U sukobima je povređeno 93 pripadnika Kfora i više od 50 Srba. U večernjim satima uhapšeni su Radoš Petrović i Dušan Obrenović.

Comments

Pročitaj još