• Početna>
  • Vesti>

Kancelarija za KiM i SL: Zapaljen objekat na posedu povratnika Ljubiše Dončića

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

U toku prethodne noći zapaljen je pomoćni objekat na posedu povratnika Ljubiše Dončića, u selu Klina, a tom prilikom izgorelo je nekoliko stotina bala sena koje su tu bile smeštene, a uništen je i objekat, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Dončić nije bio kod kuće u trenutku kada je požar podmetnut i jutros je zatekao štetu koju je prijavio policiji. Ovaj atak na njegov dom, ali i na njegovu egzistenciju uneo je nemir u porodicu Dončića ali i na ostale srpske povratnike u Klini.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da će pomoći porodici Dončić da nadoknadi štetu koju je pretrpela i pružiće svu podršku, kako bi ovi ljudi odoleli svim pritiscima.

“Učestalim i kontinuiranim napadima na privatne posede, podmetanjem požara, obijanjem kuća i drugim provokacijama, albanski ekstremisti vrlo jasno žele da pokažu Srbima da im neće dati mira, dok ih ne proteraju iz njihovih kuća. Srpski narod na Kosovu i Metohiji samo želi da živi u miru na svojim vekovnim ognjištima, ne dirajući nikoga, već želi samo ono što mu pripada, a upravo su mu sva ljudska prava narušena” stoji u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Paljenje trema porodice Dončić je još jedna varnica na užarenu bezbednosnu atmosferu na prostoru KiM, a nesumnjivo dolazi kao direktna posledica Kurtijeve retorike i jedine politike koju on sprovodi, politike uperene protiv srpskog naroda, navode iz Kancelarije za KiM.

“Žalosna je činjenica da međunarodna zajednica nikako da zaustavi Kurtijevu politiku nasilja prema Srbima na prostoru KiM” zaključila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju u svom saopštenju.

Srpska lista zatražila je od međunarodne zajednice da hitno reaguje i prekine atmosferu linča “kojoj je izloženo sve što je srpsko”, kao i da spreče Aljbina Kurtija u nameri da protera Srbe sa vekovnih ognjišta.

,,Serija napada na Srbe nastavljena je nakon napada na sveštenika Srpske pravoslavne crkve u Prizrenu podmetanjem požara u pomoćnom objektu porodice Ljubiše Dončića u Klini. Čitav objekat i sve u njemu je izgorelo. Srećom, vatra se nije proširila na dom porodice Dončić, jer u trenutku podmetanja požara nisu bili u njoj i ne bi mogli da zaustave vatrenu stihiju.  Imajući u vidu činjenicu da se porodica Dončić bavi poljoprivredom i da su izgorele sve bale sena, ovim piromanskim činom ugrožava se njihova egzistencija, a ujedno najdirektnije preti njihovom opstanku i fizičkoj bezbednosti”, ističe  se u saopštenju Srpske liste. 

Iz Srpske liste podsećaju da je broj etnički motivisanih napada svakog meseca sve veći od kada je “Kurtijev režim na vlasti”, kao i da nijedan napad na Srbe ne dobija sudski epilog te su zločinci time ohrabreni da  se nastavlja sa ugnjetavanjem Srba,

,,Zahtevamo od međunarodnih predstavnika da reaguju. Da prekinu atmosferu linča kojoj je izloženo sve što je srpsko, i spreče Kurtija u nameri da protera Srbe sa vekovnih ognjišta” poručili su iz Srpske liste.

Comments

Pročitaj još