• Početna>
  • Vesti>

Borelj: Razgovori sa Vučićem i Kurtijem u Minhenu bili bezuspešni

Foto Tanjug

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj kaže da je, tokom Minhenske bezbednosne konferencije, na odvojenim sastancima razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem o deeskalaciji tenzija u odnosima između Beograda i Prištine, ali da su razgovori nažalost bili bezuspešni.

Sumirajući rezulate Minhenske bezbednosne konferencije održane prošle sedmice, Žozep Borelj je rekao da je na tom skupu predstavio četiri glavna zadatka geopolitičke agende EU – veća i brža podrška Ukrajini, okončanje humanitarne katastrofe u Pojasu Gaze i sprovođenje rešenja o uspostavljanju dve države, poboljšanje odnosa EU sa “globalnim jugom” i jačanje odbrane i bezbednosti Unije.

U tekstu objavljenom na sajtu službe EU za spoljne poslove, visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost ukazuje na to da je atmosfera na ovogodišnjoj konferenciji u Minhenu bila posebna jer su, kako je naveo, svi postali svesni da je Evropa u opasnosti zbog dva rata u blizini i mnoštva potencijalnih sukoba širom sveta.

Borelj ističe da je imao veliki broj bilateralnih susreta sa partnerima EU iz celog sveta. Navodi i da je na odvojenim sastancima razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih institucija u Prištini Aljbinom Kurtijem – “ali nažalost bezuspešno”.

Šef evropske diplomatije podsetio je i da su prvog dana konferencije učesnici saznali za smrt ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog u kaznenoj koloniji u Sibiru i da su mu odali počast 19. februara, u prisustvu njegove žene.

Comments

Pročitaj još