• Početna>
  • Vesti>

Konjufca: O’Brajenova izjava uznemirujuća, odluka o dinaru stvorila problem sa SAD

Foto: Koha

Predsednik Skupštine Kosova Gljauk Konjufca ocenio je kao uznemirujuću oštru izjavu pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Džejmsa O’Brajena da je Kosovo dovelo u pitanje partnerstvo sa Amerikom zbog odluke CBK o dinaru.

„Bila je uznemirujuća. Tu nema šta da se tumači. Želimo da nas Kosovo tretira u partnerstvu. Sada to mogu tumačiti jer g. O’Brajen smatra da se zaustavljanjem dinara na Kosovu ruši partnerstvo sa SAD. Sada treba da postavimo pitanje zašto je to tako. Zašto ste pokvarili odnose Kosova sa SAD?“, izjavio je Konjufca.

„Kako ja to tumačim, to je ovako: Zato što srpska zajednica živi od dinara 24 godine. Kad se navikneš na nešto, to ti je svakodnevica, ustaneš ujutru, odeš tamo u samoposlugu, platiš tamo dinarima, odeš i dobiješ platu, dobiješ penziju. Ceo tvoj život je dinar. On je simbol srpske zajednica koja živi na Kosovu. Sad ako zaustavite dinar, sada će im se život okrenuti naopačke. Kažu da nas ovim ovakvim akcijama iznenađujete. Partnerstvo nije iznenađujuće“.

Predsednik Skupštine Kosova ističe da tenzije na severu izazivaju protesti.

“Ti penzioneri su izvedeni na proteste, to izaziva nemire. Sada ta napetost ugrožava bezbednost Kosova, a ako bezbednost bude ugrožena, sve može da izmakne kontroli. Kada situacija izmakne kontroli, Amerika ponovo preuzima najveću odgovornost. Ne za same tenzije, već moraju da vrate sve na pravi put. Oni to uvek gledaju iz bezbednosne perspektive”, naveo je Konjufca.

Pomoćnik američkog državnog sekretara Džejms O’Brajen upozorio je da SAD možda neće tretirati Kosovo kao partnera, ako i oni njih ne tretiraju tako.

Comments

Pročitaj još