• Početna>
  • Vesti>

Blinken: Dijalog pod posredstvom EU jedini pravi put za Beograd i Prištinu

Foto: Profimedia

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je u Tirani da je dijalog pod posredstvom Evropske unije jedini je pravi put za Beograd i Prištinu.

Albanski premijer Edi Rama i američki državni sekretar Entoni Blinken održali su u Tirani zajedničku konferenciju za medije.

“Kada sam počeo da radim u Stejt departmentu, izazov je bio Balkan, Bosna i Hercegovina, pa KiM. Mi smo zaista ljudi koji imaju ideju da se ne možemo vratiti u prošlost. Iz tog razloga, mi pružamo podršku svim naporima da se unaprede međusobni odnosi i evropske integracije”, rekao je Blinken u Tirani tokom zajedničke konferencije za medije sa albanskim premijerom Edijem Ramom.

Blinken je čestitao Albaniji na, kako je rekao, ulozi te zemlje u regionalnoj stabilnosti i integraciji, prenosi Albanijan post.

Albanski premijer Edi Rama izjavio je da Priština ne treba u budućnosti da preduzima nikakve korake u dijalogu Beograda i Prištine bez prethodne konsultacije sa SAD.

”Nijedan korak napred u dijalogu ne treba preduzeti bez konsultacija i koordinacije sa američkim partnerima. Neki glasovi mogu se dobiti odlukama koje nisu konsultovane sa Amerikancima, ali budućnost, nikako”, rekao je Rama tokom zajedničke konferencije sa Blinkenom.

On je rekao da bez SAD i njihovih partnera tzv. Kosovo ne bi bilo, prema njegovim rečima, nezavisno.

”Dobro je da Albanci ne zaborave da bez SAD ne bi bilo nezavisne države Kosovo i da interes SAD u ovom regionu, a posebno interes za nesmetano odvijanje poslova u Albaniji i na Kosovu nije interes nekog drugog”, rekao je Rama, dodajući da je sa Blinkenom razgovarao o dijalogu Beograda i Prištine.

Comments

Pročitaj još