• Početna>
  • Vesti>

Predsednik Srbije dodelio odlikovanja KBC Kosovska Mitrovica, Mati Haritini, Milošu i Stefanu Stojanoviću iz Gotovuše i Pavlini Radovanović iz Orahovca

Foto: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dodelio je odlikovanja – ordenje i medalje zaslužnim pojedincima i institucijama povodom Dana državnosti Srbije – Sretenja, među kojima su Orden srpske zastave, Orden Karađorđeve zvezde, Sretenjski orden i druga.

Među odlikovanima su i Kliničko-bolnički centar Kosovska Mitrovica, koji je dobio Sretenjski orden, drugog stepena.

Dečaci koji su ranjeni na Badnji dan prošle godine u Gotovuši kod Štrpca na Kosmetu, Miloš i Stefan Stojanović, odlikovani su Zlatnom medaljom za hrabrost ,,Miloš Obilić”, dok je  devojčica iz Orahovca, Pavlina Radovanović, poznata po interpretacijama  dobitnik  Karađorđeve zvezde, trećeg  stepena. 

Među odlikovanima je i  igumanija manastita Pećka patrijaršija,  mati Haritina. Ona je dobila  Sretenjski orden, prvog stepena., koji joj je uručen uz  ovacije.

Interpretatorka narodnih i pesama sa Kosova i Metohije, 14-godišnja Pavlina Radovanović dobila je Sretenjski orden. Izjavila je da je priznanje koje joj je uručio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, velika čast za nju, ali da on pripada i srpskom narodu na KiM.

“Orden je velika čast za mene, pre svega što su mene odabrali za ovogodišnjeg dobitnika. Ali ja mogu slobodno reći da ovo nije samo moja nagrada, već ova nagrada pripada svom narodu na KiM”, rekla je Pavlina za Tanjug. Dodala je da joj je od početka cilj da se svi Srbi ujedine, a to se, kako smatra, može postići samo verom i pesmom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je, na ceremoniji dodele odlikovanja da  obeležavamo dva najvažnija događaja u osnivanju srpske države i da su upravo ljudi ono što ih spaja, a bez čijeg žara i žrtve ništa ne bi bilo moguće.

,,Danas, 40 dana posle Božića, mi slavimo Sretenje, najvažniji datum u verskom, političkom, kulturnom i istorskom kalendaru Srbije. Za nas je Sretenje crveno slovo. Mnogo toga smo započeli, napravili, završili na Sretenje. Najglasnija i najjasnija poruka još iz Marićevića jaruge bila je da se globa davati ne može, niti trpeti zulum i nepravda. I borba protiv zuluma i nepravde”, istakao je Vučić u obraćanju na svečanosti u Predsedništvu Srbije.

Predsednik je rekao da obeležavamo dva najvažnija događaja u osnivanju moderne srpske države, prvi je oslobodilačka revolucija, a drugi je organizacija i uređenje države.

Autor idejnog rešenja Sretenjskog ordena je akademski vajar Nikola Vukosavljević, a ovo priznanje se dodeljuje se za naročite zasluge za Srbiju i njene građane u oblastima javnih, privrednih, kulturnih, prosvetnih, sportskih i humanitarnih delatnosti. Može biti dodeljen fizičkim licima i institucijama. Orden zasluga za odbranu i bezbednost se dodeljuje Ukazom predsednika Srbije, za natprosečno, uzorno i časno izvršavanje dužnosti i zadataka u oblastima odbrane i bezbednosti.

Ordenje je ustanovljeno 26. oktobra 2009. godine “Zakonom o odlikovanjima Republike Srbije”, a mogu biti dodeljena u tri stepena a medalje se dodeljuju u dva stepena – zlatni i srebrni.

Comments

Pročitaj još