• Početna>
  • Vesti>

Trifundan u Velikoj Hoči: Zemlja nikad nije ostavila čoveka gladnog

Foto: Radio Goraždevac

Liturgijom u paraklisu Svetog Trifuna, metohu manastira Visoki Dečani u Velikoj Hoči, započela je proslava Trifundana u Orahovačkom kraju. Osim što se smatra zaštitnikom vinograda i vinogradara Sveti Trifun se proslavlja i kao opštinska slava Orahovca, pa je u ime Opštine Orahovac slavski kolač prineo jedan od funkcionera ove institucije Miroslav Lukić.

Svetu liturgiju služili su igumani otac Sava Janjić iz Dečana, otac Mihajlo iz Svetih Arhangela kod Prizrena i otac Stefan iz Zočišta, kao i paroh velikohočki Milan Stojković. Nakon čitanja Svetog Jevanđelja otac Sava je proizneo besedu u kojoj kaže da crkve u selu Velika Hoča pokazuju da je ovo mesto od Boga izabrano da svedoči o veri Hristovoj.

“Evo nas braćo i sestre sakupljeni u ovom paraklisu, crkvi da proslavimo Svetoga Trifuna, velikog iscelitelja i mučenika Hristova, stradalnika i pobedioca, pobedioca života. Sveti Trifun se proslavlja ovde u ovome selu kao i mnogi drugi svetitelji kojima su posvećene ove crkve koje se ovde nalaze. Nigde manjega sela a toliko crkava koje pokazuju da je ovo mesto od Boga izabrano da bude upaljena sveća, voštanica koja svedoči o veri Hristovoj, o sili stradanja njegovog i njegovoga vaskrsenja.  A nas sve koji se ovde okupljamo a posebno vas koji ovde živite Bog podseća da nismo bez razloga ovde i na ovome mestu, već da svojim životom i ovim postojanjem u ovom selu,  na Kosovu i Metohiji, zajedno sa celim našim narodom ovde na ovim prostorima, gde se slavi ime Božije vekovima, budemo svedoci istine Hristove. I zaista težak je život bio u Hrišćanskim, posebno u vreme Svetoga Trifuna koji je bio jednostavna duša, kome je Bog upravo dao velike darove jer Bog bira, ne one mudre i premudre ovoga sveta već upravo one bezazlene, ništavne, koje niko ne primećuje. Kroz njih se projavljuje sila Božija, kao što čusmo u jevanđelju. A istovremeno Sveti Trifun se ovenčao i mučeničkim vencem jer čusmo u apostolu kako apostol Pavle govori kako će Hrišćani biti progonjeni i kako će uvek biti na putu stradanja ali upravo je to put večnoga života”. – rekao je otac Sava Janjić u besedi.

Nakon Svete liturgije i rezanja slavskog kolača, prisutni vernici su ostali na posluženju koje su pripremili domaćini slave. Zatim su svi zajedno otišli u Dečanski vinograd kako bi tradicionalno orezali prve čokote vinove loze.

Jedan od najstarijih vinogradara u Velikoj Hoči, Dimitrije Micić, pričao nam je o značaju vinograda i grožđa. On kaže da je od istorijskog značaja važno da se mladi zadrže ovde i ubede da se i od grožđa može živeti. Šalje jasnu poruku omladini – zemlja nikad nije ostavila čoveka gladnog

,,Sa mladima trebamo malo razgovarati, treba ih ubediti da i od grožđa ima koristi, jer zemlja nikada nije ostavila čoveka gladnog. A sad smo mi navikli, idemo u Švajcarsku, idemo u Austriju, u Nemačku, tamo su pare dobre, tamo je sve dobro ali nema Srbije, nema naše grude. Ako uspete da mlade zadržite ovde bilo bi od istorijske vrednosti”. – rekao je deda Dimitrije.

Comments

Pročitaj još