• Početna>
  • Vesti>

U Gradskom muzeju otvorena izložba fotografija “Sretenje” Slaviše Vlaškovića

Foto: Radio Mitrovica sever

Izložba fotografija posvećena Danu državnosti i prazniku Sretenje autora Slaviše Vlaškovića otvorena je u Gradskom muzeju u Kosovskoj Mitrovici.

Izložba prikazuje priču o Sretenju i Sretenjskom Ustavu, gde svaka fotografija sa sobom nosi emociju, istorijski kontekst i duhovni značaj. Na fotografijama se mogu videti najistaknutije ličnosti iz tog doba, koje su se zalagale i borile za svoj identitet, slobodu i Ustav.

Direktor Gradskog muzeja Vladimir Antić je pozdravio prisutne i rekao da ovakve događaje treba organizovati u što većem broju a srpsku istoriju čuvati od zaborava.

Autor izložbe Slaviša Vlašković istakao je da je Sretenjski Ustav napisao Dimitrije Davidović, koji je kako je rekao, bio učen čovek iz Zemuna, koji tada nije bio u sastavu Srbije.

„Taj 15. februar ima svoju simboliku i nije u pitanju samo 1835. godina kada je donešen Ustav već počevši od 1804. godine od Prvog srpskog ustanka, Drugog srpskog ustanka do 1902. godine. Nažalost, Ustav koji je izdejstvovan trajao je svega 55 dana, tako da nije bio dug vremenski period na snazi ali može se reći da je pod pritiskom velikih sila bio ugašen. On nosi određenu istorijsku težinu i mislim da mi to moramo poštovati, jer je to bio liberalan i demokratski ustav. To trebamo poštovati, ceniti i svake godine obeležavati“ rekao je Vlašković.

Kroz razgovor sa autorom, posetioci su bili u prilici da saznaju više o ličnostima prikazanim na fotografijama i ostalim izloženim predmetima.

Pokrovitelj je Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica.

Građani Srbije 15. februara slave Dan državnosti- Sretenje. Slavi se dva dana u znak sećanja na dva datuma koja bitno opredeljuju kulturno- istorijski i nacionalni identitet Srba.

Comments

Pročitaj još