Eskobar: Jednostrani potezi imaće posledice

Foto: Tanjug

Specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je danas da je ta zemlja bila potpuno jasna da ne može biti jednostranih poteza, kao i da će takvi potezi imati posledice. On je to rekao za Tanjug, a povodom odluke Prištine da odloži primenu uredbe CBK o zabrani dinara na Kosovu i istakao da bi o tim pitanjima trebalo da se komunicira sa rokovima koji ne utiču na stanovništvo.

“Mi smo spremni da pomognemo u rešavanju problema, ali Beograd i Priština moraju da se vrate dijalogu i poštuju postojeće dogovore”, rekao je on.

Prema njegovim rečima, mnoga od tih pitanja mogla bi da se reše uspostavljanjem Zajednice srpskih opština.

Na pitanje da li je adresa za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji u Briselu ili Vašingtonu, naglašava da SAD u potpunosti podržavaju dijalog pod okriljem EU, i ulažu sve naše napore da se on nastavi, kao i da je dijalog jedini kanal za rešavanje “bilateralnih pitanja”.

“Naša tehnička podrška, naša ekonomska podrška, i naš politički uticaj su iza njega, jer na kraju dana, naše najveće aspiracije je da se i Kosovo i Srbija priključe Evropskoj uniji. I da u međuvremenu razviju mirne, produktivne i efikasne bilateralne odnose”, rekao je Eskobar.

Eskobar je i povodom Dana državnosti Srbije rekao da mu je želja “da nastavimo sa razvijanjem prijateljstva između naše dve države.

“Uradili smo mnogo toga u protekle tri godine sa Markom Đurićem ovde i želimo da nastavimo sa tim. On je uradio mnogo toga za Srbiju i nedostajaće nam”, rekao je Eskobar, koji je bio gost na prijemu koji je povodom Dana državnosti organizovala ambasada Srbije u Vašingtonu.

Comments

Pročitaj još