• Početna>
  • Vesti>

Kurti pokrenuo informativnu “kampanju” o dinaru, obraćajući se na srpskom jeziku

Premijer Kosova Aljbin Kurti pokrenuo je informativnu “kampanju” o dinaru za Srbe na Kosovu, govoreći na srpskom jeziku, baš kao što je rekao da će učiniti i kada je govorio u subotu na sednici SB UN u Njujorku.

Ovim obraćanjem, premijer Kurti naglasio je da Kosovo nije zabranilo upotrebu dinara, kao što nije zabranilo ni dolar, funtu ili švajcarski franak.

“Jedina razlika je što od 1. februara novac više ne može da prelazi granicu u kesama, kao što to nije dozvoljeno ni u jednoj demokratskoj državi, već može da se unese preko bankovnih računa u evrima. Ova politika štiti građane od pretnji organizovanog kriminala, trgovine oružjem i pranja novca. Prethodni način unošenja i prenosa novca preko granica omogućavao je kriminalnim grupama da ilegalno unose novac, jačajući tako njihov uticaj na narod, zastrašujući mase i ohrabrujući kriminalce širom Srbije”, rekao je Kurti.

Kurti kaže da je laž da se uredbom zabranjuje Beogradu da finansijski pomaže Srbe na Kosovu, te da je CBK ponudila NBS olakšice o konvertovanju dinara u evro. Beograd može da uplati novac građanima na račune koje već imaju na Kosovu i primaju penzije, socijalnu pomoć, navodi Kurti, a građanima koji još uvek nemaju ovakve račune savetuje da ih otvore.

Kosovski premijer obratio se još jednom na srpskom jeziku, a nakon ovonedeljnog obećanja koje je izneo na sednici Saveta Bezbednosti UN-a. Sedeći u parku u Prištini za stolom na kojem su kafa i čaša vode, Aljbin Kurti poručuje:

„Više puta sam vam se obraćao i naglašavao da je Vlada koju predvodim, Vlada svih vas, dom svih zajednica koje ovde žive“.

Blagostanje je „pre svega prioritet Vlade da obezbedi sigurnost, dobrobit kao i socijalnu pomoć gde je potrebna, svim svojim građanima bez obzira na njihovu etničku pripadnost“, naveo je.

Kurti: Uredbom se ne zabranjuje Srbiji da finansijski pomaže Srbima na Kosovu

Kurti tvrdi da se pravilnikom Centralne Banke obezbeđuje legalnost i transparentnost novca koji se uvozi.

„Kosovo nije zabranilo dinar, kao što nije zabranilo dolar, funtu ili švajcarski franak. Jedina je razlika u tome što od 1. februara ne može ući novac preko granice u džakovima, kao što ne može ni u jednoj demokratskoj državi, već isti može doći preko bankovnih računa, podignut u evrima“, dodao je Kurti.

Kurti se potom osvrnuo na šeme finansijske pomoći i socijalna davanja ugroženim porodicama, porodiljama kao i majkama sa decom koje obezbeđuje Priština.

„Ovakva pomoć neće prestati nikada i biće samo veća, u skladu sa ekonomskim porastom i budžetskim planiranjem“, navodi Kurti.

Comments

Pročitaj još