• Početna>
  • Vesti>

Predstavnici predškolskog obrazovanja na severu KiM: Odluka Prištine o ukidanju dinara ukinula bi i obrazovanje srpske zajednice

Foto: TV Most

Na sastanku rukovodilaca predškolskih ustanova sa severa Kosova konstantovano je da jednostrana odluka Prištine o ukidanju dinara ugrožava njihov rad. Ukoliko bi se ona primenila bila bi onemogućena nabavka hrane, učila i nastavnih sredstava za mališane koji borave u vrtićima. Zaposleni u obdaništima apeluju na predstavnike međunarodne zajednice da ne dozvole da se to desi.

Primena odluke Prištine o ukidanju dinara, odnosno platnog prometa onemogućila bi rad obdaništa, zaključeno je na sastanku rukovodilaca predškolskih ustanova sa severa Kosova.

„Ova odluka će svojom primenom onemogućiti rad naših institucija, a porodicama zaposlenih oduzeti koru hleba koju zarađujemo kroz pošten, odgovoran, častan posao koji radimo. Kako bi razumeli razmere ove sramne  i strašne odluke, želimo da ukažemo da bi njenom primenom bila onemogućena  nabavka hrane za našu decu koja borave u našim ustanovama“, rekla je Suzana Aleksić, v.d. direktora PU „Danica Jaramaz“.

Ona je istakla da bi primenom odluke Prištine, takođe, bila onemogućena nabavka didaktičkih sredstava, nastavnog i neophodnog materijala za rad.

„Izostala bi i materijalna sredstva, kao i mogućnost renoviranja i priširivanja kapaciteta. O ličnim dohotcima da i ne govorimo. Jednom rečju, ovo bi bilo ukidanje predškolskih ustanova na Kosovu i Metohiji za srpsku zajednicu“, naglasila je Aleksić.

Ona je rekla da, iako ovaj poziv nema dodirnih tačaka sa politikom, imaju obavezu da reaguju.

„Apelujemo na sve da pomognu i spreče nastanak katastrofalnih posledica. Naša deca ne zaslužuju ovo što se radi. Zaslužuju bezbrižan život sa svojim roditeljima, u svojim domovima, sa pravom na vaspitanje i obrazovanje kakvo imaju njihovi vršnjaci širom sveta”, ocenila je Aleksić.

Prema njenim rečima predstavnici zemalja Evropske unije,  UN, UNICEF-a i svi ostali moraju najhitnije delovati.

„Pozivamo i naše državno rukovodstvo da nam pomogne i sačuva naš narod od onih koji bi želeli da nestanemo sa ovih prostora. Udarac na obrazovanje dece je nešto što  je nečuveno u 21. veku“, zaključila je Aleksić.

Comments

Pročitaj još