Postavljena nova kapija na ulazu u manastir Banjska

Foto: Eparhija raško-prizrenska

Na ulazu u manastir Banjska postavljena je nova kapija koja je razbijena prilikom nemilih događaja u Banjskoj 24. septembra 2023. godine, saopštila je Eparhija raško-prizrenska.

Kako se navodi u saopštenju, kapija je izrađena zahvaljujući bratskoj ljubavi i solidarnosti bratstva manastira Hilandar, kao i uz pomoć Fondacije manastira

Istorija povezanosti Manastira Hilandar i manastira Banjska potiče još od svetog arhiepiskopa Danila Drugog (1270-1330), koji je za vreme kralja Milutina bio iguman Hilandara, a zatim i prvi iguman manastira Banjska(1313-1317).

Manastir Banjska sa crkvom posvećenom Svetom Stefanu sagrađen je između 1313. i 1317. godine, kao zadužbina srpskog kralja Stefana Uroša Drugog Milutina, jednog od najmoćnijih vladara iz dinastije Nemanjić i jednog od najmoćnijih vladara na Balkanu svoga doba. Milutin je Banjsku namenio sebi za grobnu crkvu i tamo je najpre i bio sahranjen.

Međutim, posle Kosovske bitke 1389. godine njegovo telo je preneto u Trepču, a potom, 1460. godine, u manastir Gorna Banja. Nakon nekoliko premeštanja, mošti Svetog kralja Milutina pronašle su konačno počivalište 1867. godine, u crkvi Svete Nedelje u Sofiji, u Bugarskoj.

Comments

Pročitaj još