• Početna>
  • Vesti>

OEBS: Od suštinskog značaja da se prava kosovskih Srba u potpunosti poštuju

Foto: OEBS

Misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) na Kosovu i Metohiji saopštila je da je od suštinskog značaja da se prava kosovskih Srba u potpunosti poštuju, dodavši da pažljivo prati odluke i akcije prištinskih vlasti, uključujući uvođenje nove uredbe o zabrani dinara.

“Misija je zabrinuta da će ova odluka imati ozbiljne posledice, pogotovo po one građane koji primaju uplate u dinarima”, navodi se u saopštenju OEBS-a objavljenom na društvenoj mreži Iks.

Dodaje se da je “od suštinskog značaja da se prava nevećinskih zajednica, uključujući zajednicu kosovskih Srba, u potpunosti poštuju i da se ostavi vreme za neophodne konsultacije sa onima na koje to utiče”.

“Takođe je važno da sva relevantna javna komunikacija bude na oba službena jezika”, ističu iz misije OEBS-a.

Navode i da prate akcije kosovske policije, uključujući operacije usmerene ka srpskim institucijama u opštinama Dragaš, Peć, Istok i Klina, kao i u NVO Centar za mir i toleranciju u Prištini.

“Iznenadno zatvaranje ustanova koje nude socijalne ili zdravstvene usluge pripadnicima nevećinskih zajednica rizikuje da ima negativan uticaj na pojedince i porodice ograničavanjem njihovog pristupa nekim osnovnim uslugama. Zaštita dobrobiti pogođenih zajednica, uključujući posebno ranjive grupe, treba da bude prioritet pre sprovođenja takvih politika ili odluka” zaključili su iz OEBS-a.

Comments

Pročitaj još