• Početna>
  • Vesti>

Hovenijer: SAD duboko zabrinute zbog akcija vlasti u Prištini, odložiti primenu odluke CBK

Foto: X (Džefri Hovenijer)

Vlada SAD je duboko zabrinuta zbog nedavnih akcija prištinskih vlasti koje imaju direktne negativne posledice na srpsku zajednicu i pripadnike drugih manjina na Kosovu i Metohiji, izjavio je ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer.

Hovenijer je osudio akciju kosovske policije u kojoj je zaplenjeno vozilo Pošte Srbije i novac namenjen socijalnim davanjima koji je obezbedila Srbija.

“Očekujemo da vlasti Kosova osiguraju da će pojedinci kojima su ova sredstva namenjena dobiti taj novac bez odlaganja”, naveo je Hovenijer u saopštenju objavljenom na platformi X i dodao da institucije u Prištini imaju odgovornost da promovišu vrednosti koje se tiču pune primene multietničkih demokratskih načela u interesu svih građana.

Hovenijer je poručio da bi pitanja u vezi sa kosovskim strukturama koje podržava Srbija trebalo da budu razmatrana u okviru dijaloga uz posredstvo EU.

“Takođe, ponavljamo zahtev da Priština odloži primenu odluke Centralne banke o gotovinskom platnom prometu dok se ne uspostave procedure u skladu sa evropskim standardima i dok stanovništvo ne bude u dovoljnoj meri obavešteno kako će se transfer njihovih sredstava odvijati” naveo je Hovenijer.

Američki ambasador je ocenio da ove akcije prištinskih institucija nepotrebno podižu međunacionalne tenzije i za posledicu ograničavaju opcije SAD da budu efikasan zagovornik Prištine na međunarodnoj areni.

Hovenijer je naveo da se to odnosi i na operacije koje je u proteklih nekoliko nedelja preduzela kosovska policija po nalogu prištinskog ministarstva unutrašnjih poslova na kancelarije srpskih administrativnih institucija u Dragašu, Peći, Istoku i Klini, kao i na nevladinu organizaciju „Centar za mir i toleranciju“ u Prištini.

Comments

Pročitaj još