• Početna>
  • Vesti>

Svetosavski bal večeras u Domu kulture “Stari Kolašin”: Negovanje elegantnih manira, vrednosti i kulture srpskog naroda

Foto: Radio Mitrovica sever

U Domu kulture “Stari Kolašin” večeras u 20 časova biće održan deveti po redu Svetosavski bal.

Svetosavski bal se tradicionalno održava širom Srbije ali i u drugim gradovima. On nije samo prilika za druženje, zabavu, već predstavlja i negovanje elegantnih manira, vrednosti i kulture srpskog naroda.

Svetosavski bal predstavlja istinsku kulturnu i duhovnu manifestaciju koja slavi nasleđe prvog srpskog arhiepiskopa i prosvetitelja Svetog Save.

Kako je za program Radio Mitrovice sever rekla direktorica Doma kulture “Stari Kolašin” Andrijana Živanović, balovi i jesu vrednosti koje negujemo, a koje često znamo da izostavimo u našem ponašanju.

“Svetosavski bal je nešto što ima i jednu i drugu dimenziju, kao i oblike. Svetosavski bal se organizuje u slavu našeg velikog Svetog Save. Bal je ustanovljen u Beču u 19. veku, što je bila prilika da se Srbija tada predstavi svetu, prilika da se svet upozna sa Srbijom i da Srbija pokaže šta ima, svoju inteligenciju, kulturu i tradiciju. Upravo za taj prvi bal, veliki kompozitori su komponovali kompozicije na temu srpske tradicije i tako je u stvari Srbija ušla u taj svet diplomatije. To je bila prilika da se pokaže da posle vremena vladavine Osmanlijske imperije, Srbija nije izgubila svoj identitet, da je u njoj postojalo dovoljno duha, želje i motivacije da se uklopi u evropski prostor i pokaže da je deo Evrope” ističe Živanović.

Taj pokušaj je bio uspešan, a od tog vremena pa sve do danas, balovi u Srbiji se uspešno organizuju.

“Mi smo tu tradiciju započeli u Domu kulture “Stari Kolašin” 2014. godine želeći da uđemo u taj gradski duh, s obzirom na to da smo mala sredina koja je imala folklornu notu i bili smo prepoznatljivi po takvim manifestacijama. Međutim, sa balom koji nosi ime građanske Srbije, mi postajemo deo tog građanskog sveta i evo sad mogu da kažem da smo već među onim organizatorima balova, koji imaju visok nivo organizacije. Mi smo pravili konekciju sa Srbima iz Pariza koji su pravili bal na Seni. Mi smo bili njihovi gosti a oni su takođe bili naši gosti. Potvrdili smo ono što smo ra nije i znali, da smo na istom putu, da radimo iste stvari i da smo u nekim stvarima čak i bolji” rekla je Živanović.

Zahvaljujući odličnom timu radnika Doma kulture “Stari Kolašin” , predivnim ljudima koji su posvećeni svom poslu, koji to rade sa puno žara, osećaja i dobre volje, organizovanje manifestacija ovakvog tipa uopšte nije teško i naporno, dodaje Živanović.

“Mi imamo i pokrovitelje manifestacije, a to su Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Opština Zubin Potok, od kojih imamo nesebičnu podršku i koji prepoznaju našu želju i potrebu da radimo, da ostvarimo neke ciljeve i postižemo uspehe. Naravno, kada imate dobru podršku, i kada imate takav tim, onda zaista nije teško da budete uspešan” rekla je Živanović.

Svake godine, slaveći najvećeg među Srbima – Svetog Savu, bal se posvećuje još nekom velikom i znamenitom za srpski rod, a tema ovogodišnjeg bala je „Desanka Maksimović, pohvala jednostavnosti“. Na ovogodišnjem balu kroz kulturni program biće predstavljen Desankin život u nekoliko segmenata.

“Prošle godine je bilo nekoliko jubileja vezano za Desanku Maksimović. Duh koji je ona nosila, njena živost, njena jednostavnost, kako smo mi i nazvali ovogodišnji program “Desanka Maksimović, pohvala jednostavnosti”, zato što ona jeste to stvarno bila. U toj jednostavnosti jeste lepota koja je jednostavna, ona nije komplikovana. Ona nije nešto što je posebno, već je prosto lepota u jednostavnosti njenih iskaza, njenih pesama i njene poezije. Ona je pisala za sve uzraste i za sva doba, različite žanrove, a bila je poznata i po ljubavnoj i dečijoj poeziji, ali ono što je najpoznatije po njenoj poeziji je zbirka “Tražim pomilovanje” u kojoj ona pokazuje svoju zrelost kao čovek, kao pesnikinja i kao kulturni radnik koji je zaista bio na zadatku” navodi Živanović.

Ove godine će u programu učestvovati dramska umetnica Marija Bergam, operska umetnica Mina Gligorić, gudački kvartet “Mistik Cello”, Ansambl “Una Saga Serbika” kao i hor “Prizrenski bogoslovi”.

Pokrovitelji Svetosavskog bala su Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Opština Zubin Potok.

Comments

Pročitaj još