• Početna>
  • Vesti>

Nastavljeno suđenje bivšim liderima OVK – Tačijevi advokati zatražili povlačenje iz slučaja

Foto: Specijalizovana veća Kosova

U Specijalizovanim većima u Hagu nastavljeno je suđenje bivšim liderima OVK, Hašimu Tačiju, Jakupu Krasnićiju, Redžepu Seljimiju i Kadriju Veseliju, svedočenjem zaštićenog svedoka W04870.

Tokom suđenja, koje je zatvoreno za javnost, tužilac je u ponedeljak pročitao njenu pisanu izjavu u kojoj je rekla da su joj pripadnici OVK oteli i ubili rođaka u okolini Podujeva i objasnila na koji način je nestao njen rođak i kako su se prema njemu ponašali pripadnici OVK dok je bio u zatvoru, ali i ono što je nakon njegovog ubistva saznala o njemu.

Suđenje je i danas zatvoreno za javnost.

Specijalizovano tužilaštvo saopštilo je ranije da ima više od 300 svedoka koji će dati izjave tokom ovog sudskog postupka.

Tači, Veselji, Krasnići i Seljimi optuženi su za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje i ubistva, u periodu od marta 1998. do septembra 1999. godine na više mesta na KiM, kao i u Kukešu i Cahanu, na severu Albanije.

Ta krivična dela kvalifikovana su kao zločini protiv čovečnosti i ratni zločini.

OVK je tokom 1998. i 1999. godine izvršila brojne zločine, ubistva i otmice nad pripadnicima vojske i policije tadašnje Jugoslavije, Srbima i drugim nealbancima, kao i Albancima koji nisu prihvatili da budu njeni pomagači ili pripadnici.

Tačijevi advokati zatražili povlačenje iz slučaja

Advokati Gregori Kiho i Džo Rider, kao i njihovi pravni timovi podneli su zahtev za povlačenjem sa slučaja Hašima Tačija pred Specijalnim sudom u Hagu, zbog kako je navedeno „neispunjavanja obaveza od strane bivšeg kosovskog predsednika i lidera OVK“.

Kao razlog u zahtevu se navodi neispunjenje obaveza prema njima.

„Gospodin Tači nije ispunio obavezu prema Gregoriju Kihu i Džou Rideru,  članovima tima za podršku, a gospodin Tači je razumno upozoren da će tražiti raskid ukoliko obaveza ne bude ispunjena“, navodi se u saopštenju Specijalizovanih veća.

U saopštenju se navodi zvaničan zahtev Tačijeve odbrane, a prema uredbi, kada bude imenovana sledeća grupa odbrane, prethodni advokati moraju da nastave saradnju u roku od najviše 45 dana od trenutka kada se imenuju novi pravni zastupnici.

Dalje se ističe da Tači može i sam da se brani pred sudom, kao i da mu se može dodeliti pravni zastupnik od strane Specijalizovanih veća ukoliko nema dovoljno finansijskih sredstava da plati iste.

Comments

Pročitaj još