• Početna>
  • Vesti>

Kancelarija za KiM o uklanjanju tabli sa institucija: Eskalatorni potez u cilju zastrašivanja

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Na više institucija u Severnoj Mitrovici i Leposaviću, odjutros su osvanule table sa trojezičnim nazivima insttucija i kosovsim obeležjem, a ujedno uklonjene su table na kojima su bila obeležja države Srbije, kao i zastave sa jarbola koji se nalaze nedaleko od tih institucija. Reč je o Centrima za socijalni rad u obe opštine, dok su u Leposaviću, table postavljene i na objektu Vatrogasne stanice i opštinskoj zgradi.

Ovim povodom, oglasila se Kancelarija za KiM, u čijem saopštnju se ovaj potez karakteriše kao ” još jedna potvrda da Kurtijeva strahovlada ne poznaje granice, saopštila je danas Kancelarija za Kosovo i Metohiju”.

“Aljbin Kurti je, u svom nasilničkom maniru, nastavio s pokušajima gašenja i otimanja institucija Republike Srbije na Kosovu i Metohiji, a na njegovoj meti danas su se našli centri za socijalni rad u Leposaviću i severnom delu Kosovske Mitrovice”, saopšteno je.

Iz Kancelarije za KiM naglašavaju da je jasno da je i ovaj eskalatorni potez, nakon najave zabrane dinarskog platnog prometa, u funkciji zastrašivanja i daljeg obespravljivanja srpskog naroda, te da, kako je saopšteno, Kurti uporno pokušava da Srbe progna sa Kosova i Metohije tako što će ih izgladneti i ostaviti bez sredstava za život.

“To mu naravno neće poći za rukom, i o poslednjem činu nasilja već je obavešten posrednik u dijalogu Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, a uskoro će detaljnu informaciju dobiti i sve druge relevantne međunarodne instance”, stoji u saopštenju Kancelarije za KiM.

U saopštenju se navodi da Srbi na Kosovu i Metohiji koji primaju plate ili neku vrstu socijalnog davanja od svoje države “neće biti prepušteni na milost i nemilost Kurtijevom bezumlju”, jer, kako se ističe u saopštenju, Srbija nije obavezna samo da se stara o dobrobiti sopstvenih građanima, već je dužna da “na svaki dostupan demokratski način brani same temelje humanosti u svojoj južnoj pokrajini”.

“Kurti svakodnevno minira dijalog Beograda i Prištine i uskraćuje elementarna ljudska prava Srbima na Kosovu i Metohiji i neophodno je, pre nego što bude kasno, oštrom i odlučnom reakcijom međunarodne zajednice zaustaviti njegov pohod protiv mira i stabilnosti u regionu”, zaključuje se u saopštenju.

Comments

Pročitaj još