• Početna>
  • Vesti>

Optuženi za umešanost u ubistvo Ivanovića: Promenili su moj iskaz

Foto: radiokameleon.ba/

Ročište za ubistvo srpskog političara Olivera Ivanovića 2018. godine započeto je uz prigovore advokata i tužilaca na dokaze kojima tužilaštvo raspolaže za ovaj slučaj, uključujući izjave svedoka i razne zapise.

Nedeljko Spasojević, jedan od optuženih u ovom predmetu, rekao je na ročištu u petak da su u njegovom iskazu datom tužilaštvu unete izmene.

S tim u vezi, tužilac Burim Ćerkini (Burim Qerkini) je rekao da u spisima predmeta nema prigovora na ovaj zapisnik o svedočenju optuženog Spasojevića.

Njegov advokat, Faruk Korenica, rekao je sudu da su pitanja njegovom klijentu postavljali istražitelji, a ne tužilac.

A advokat Dejan Vasić, koji brani optuženog Dragišu Markovića, rekao je da su dokazi u optužnici izvedeni sa namerom da se nešto pokaže, a da u stvari nema ničega (u optužnici).

Optuženi Rade Basara i njegov advokat, Tom Gaši (Tomë Gashi) nisu imali primedbe na dokaze tužilaštva.

Sudija Valjon (Valon) Kurtaj odbacio je predloge advokata da se pobijani dokazi proglase neprihvatljivim, navodeći da je faza suprotstavljanja dokazima prošla i da je doneta konačna odluka.

Nastavak ovog suđenja očekuje se u februaru i martu ove godine, gde će biti izvedeni dokazi i date završne reči strana.

Optužena grupa Marko Rošić, Silvana Arsović, Nedeljko Spasojević, Rade Basara, Žarko Jovanović i Dragiša Marković

Sumnja se da je optuženu grupu – Marka Rošića, Silvanu Arsović, Nedeljka Spasojevića, Radeta Basaru, Žarka Jovanovića i Dragišu Markovića predvodio Milan Radoičići, dok je svrha ubistva, kako navodi Tužilaštvo, bila kontrola severnog dela Mitrovice.

Tužilaštvo tereti Marka Rošića, Silvanu Arsović, Nedeljka Spasojevića, Radeta Basaru da su kao kriminalna grupa koju su predvodili Milan Radoičić i Zvonko Veselinović na različite načine doprineli ubistvu Olivera Ivanovića.

Prema optužnici, svaki od navedenih optuženih je kritičnog dana izvršio konkretne radnje koje su dovele do ubistva Olivera Ivanovića.

Tužilaštvo tvrdi da je okrivljeni Nedeljko Spasojević, kao član grupe, pomogao u izvršenju ubistva blisko sarađujući sa nepoznatim osumnjičenima za izvršenje ubistva.

Kako se navodi u optužnici, osumnjičenima je prvo omogućio kretanje službenim policijskim automobilom marke „golf IV”, karavanom, zatim im je poslao plavi automobil „opel astra”, bez registarskih oznaka, iz kojeg je pucano.

Osim toga, u optužnici se navodi da je kritičnog dana okrivljeni Nedeljko Spasojević, zajedno sa dvojicom policajaca koji su prvi izašli na lice mesta, Žarkom Jovanovićem i Dragišom Markovićem, dozvolio neovlašćenim licima da uđu na lice mesta i oštete dokaze koji su se tamo nalazili.

Marko Rošić optužen je da je kao član kriminalne grupe pomagao u ubistvu Olivera Ivanovića i pre ubistva pratio svaki njegov pokret automobilom „Santa fe”, dok je nakon ubistva pronađeno pismo u odeću pokojnika, u kojem su se nalazili podaci automobila „Santa FE“, crne boje, registarskih oznake „KM-014-FZ“.

Rade Basara je optužen da je, kao istražni policajac u Severnoj Mitrovici, blisko sarađivao sa Željkom Bojićem i organizovanom grupom koju je predvodio osumnjičeni Milan Radoičić, kako bi eliminisao i sakrio tragove zločina, kao i dokaze i iskaze u mesto događaja.

Silvana Arsović optužena je da je kao član kriminalne grupe pomogla da se otklone smetnje izvršenju ubistva tako što je isključila sigurnosne kamere iz struje i omogućila da osumnjičeni ne budu usnimljeni sigurnosnim kamerama na ulici u vreme kada je izvršeno delo ubistva.

Prema tužilaštvu, Arsović je odmah nakon ubistva Ivanovića aktivirala sigurnosne kamere u prostorijama SDP-a.

Ona je, prema optužnici, radila kao administrator u ovim kancelarijama i bila je jedina osoba u pomenutom objektu u vreme izvršenja ubistva.

Dvojica policajaca Dragiša Marković i Žarko Jovanović optuženi su i da su manipulisali dokazima na mestu događaja sa ciljem da ih uklone i sakriju, kako bi bili neupotrebljivi.

Kako je saopšteno iz Specijalnog tužilaštva, Dragiša Marković je pokazao u pravcu čaure koja je pronađena na mestu događaja, nakon čega je okrivljeni Žarko Jovanović uzeo taj metak, stavio ga u džep i zajedno sa drugim okrivljenim Dragišom Markovićem otišao sa mesta događaja.

Specijalno tužilaštvo je u decembru prošle godine podiglo optužnicu i protiv osobe koja se tereti da je intervenisala u slučaju ovog ubistva.

Milan Mihajlović je optužen za učešće ili organizovanje organizovane kriminalne grupe, ometanje dokaza ili službenog postupka, pretnje i falsifikovanje dokumenata.

Ovaj slučaj sudi veće u sastavu Valjon (Valon) Kurtaj, Valjbon Seljimaj(Valbonë Selimaj) i Musa Kondželji (Musa Konxheli).

Comments

Pročitaj još