• Početna>
  • Vesti>

Fon Kramon: Bila je greška što Beograd i Priština nisu potpisali ništa

Foto: Medija centar Čaglavica

Izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon zamerila je visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepu Borelju i njegovom prvom saradniku za Zapadni Balkan Miroslavu Lajčaku što nisu bili oštriji u zahtevu da se Ohridski sporazum o implementaciji franusko-nemačkog predloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije i formalno potpiše, čime bi se izbegle kasnije nejasnoće oko toga šta je prihvaćeno, a šta nije.

„To je bila greška pustiti ih, bez da su nešto potpisali. Sad je Prištini lako da krivi nas, odnosno EU i Beograd što se ne ide napred“, rekla je Fon Kramon u emisiji „Slobodno srpski“.

„Sad se strane drže veoma selektivno: ’Ja mogu da potpišem ono što je dobro za mene‘, a drugi kaže: ’Ja ću sve da potpišem, ali bih da vidim da to prvo uradi Srbija, odnosno Beograd‘. Ali, ako bi svako krenuo sa svoje strane i od svoje odgovornosti, mogli bi da krenemo napred mnogo brže. To je u interesu naroda, u interesu regiona i u interesu stabilnosti evropskog kontinenta“, rekla je Fon Kramon.

U godini kada se održavaju izbori i za Evropski parlament, izvestiteljka tog međunarodnog tela za Kosovo, ocenila je da se šef evropske diplomatije Žozep Borelj nije dovoljno bavio pitanjem Kosova.

„Visoki predstavnik (Žozep Borelj) nije u dovoljnoj meri upoznat sa događajima na Zapadnom Balkanu. Mislim da je samo jednom došao na Kosovo i jednom u Beograd. Ako hoćete da se stvarno bavite ovim regionom, morate da uložite više napora i da mnogo češće budete ovde prisutni. Gospodin Lajčak je uradio puno. Ne možete ga kriviti da nije bio dovoljno aktivan, ali ako imate viskog predstavnika koji nema veliki interes za region, onda se ponekad dešavaju stvari koje štete kredibilitetu Evropske unije. On dolazi iz Španije, mnogi ljudi kažu da je pristrasan. Ja ne znam, nisam videla da nije bio fer u vezi sa Kosovom, ali ima dovoljno stvari koje ukazuju na to da nije dokazao da je imao dovoljno interesa za region“, kaže Fon Kramon.

Obrnuto od toga, po njenom mišljenju, EU mora da pokaže više strogosti, odnosno preciznosti prema svima na Zapadnom Balkanu, u vezi sa uslovima za reforme domaćih sistema.

„Evropska unija treba da pokaže više strogosti vezano za uslove pre nego što da novac i da bude mnogo tvrđa s tim u vezi, ali ne samo prema jednoj zemlji, nego prema svim vladama i predstavnicima izvršne vlasti u regionu podjednako“, rekla je Fon Kramon gostujući u emisiji „Slobodno srpski“, koja će biti na programu srpskih televizija na Kosovu u nedelju, 21 .januara od 18.00 časova.

Comments

Pročitaj još