• Početna>
  • Vesti>

Svetski ekonomski forum počinje u Davosu; Lajčak izjavio da se sprema za dinamičnu nedelju

Godišnji sastanak Svetskog ekonomskog foruma u Davosu počinje danas i trajaće do 19. januara. Na njemu će učestvovati više od 100 predstavnika država, sve glavne međunarodne organizacije, 1.000 partnera foruma, kao i lideri civilnog društva, stručnjaci, predstavnici mladih, preduzetnici. 

Samit u Davosu zvanično počinje pod sloganom “obnova poverenja”. Ključne teme foruma su “Postizanje bezbednosti i saradnje u podeljenom svetu”, “Stvaranje rasta i radnih mesta za novu eru”, “Veštačka inteligencija kao pokretačka snaga za privredu i društvo” i “Dugoročna strategija za klimu, prirodu i energiju”, navodi se na internet stranici te organizacije.

Na forumu će učestvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pošto je svrstan među tridesetak vodećih svetskih političara koji će biti na skupu.

Učestvovaće i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus, generalni sekretar UN Antonio Gutereš, premijer Holandije Mark Rute, grčki premijer Kirijakos Micotakis i drugi.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski učestvovaće putem video-veze.

Lajčak: Spremam se za dinamičnu nedelju

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajlak rekao je da se sprema za dinamičnu nedelju tokom koje će u Davosu prisustvovati 54. godišnjem sastanku Svetskog ekonomskog foruma, učestvovati na više panela i imati brojne bilateralne susrete.

U svom pregledu prethodne nedelje preko Fejsbuka objavljenom sinoć, Lajčak je rekao da je na brifingu za ambasadore zemalja članica EU u Briselu održanom u sredu, ukazao na napredak ostvaren u dijalogu od prethodne prezentacije u oktobru.

Naveo je da su obe strane zvanično uzajamno priznale registarske tablice i potpuno ukinule režim sa nalepnicama, što je ocenio kao „pozitivan korak u primeni Sporazuma na putu za normalizaciju“.

Znatan napredak takođe je ostvaren u primeni energetske mape puta, dodao je Lajčak.

Portparol EU Peter Stano rekao je ranije da će Lajčak na marginama Svetskog ekonomskog foruma u Davosu imati odvojene sastanke sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, ali da neće biti održan zajednički sastanak.

Comments

Pročitaj još