• Početna>
  • Vesti>

O’Brajen: Podrška dijalogu i savet da se izbegavaju provokativne akcije na severu

Foto: Glas Amerike

“Pozivamo i Kosovo i Srbiju da ispune svoje obaveze proizašle iz dijaloga. Imajte na umu da je postignut određeni napredak u ovom pogledu poslednjih meseci”, rekao je pomoćnik državnog sekretara SAD u Birou za evropske i evroazijske poslove ambasador Džejms O’Brajen na virtuelnoj konferenciji za medije kojoj je prisustvovao i novinar Kim radija.

“Bilo je koraka napred i u pogledu rešavanja nekih veoma praktičnih svakodnevnih pitanja kao što su registarske tablice koje se koriste, ali i carinski dokumenti. Što tiče omogućava kretanje robe između dve zemlje, mislim da ovi koraci pokazuju da je odlučivanje u korist ljudi nešto o čemu se ovde radi”, kazao je O Brajen.

On je dodao da je stav SAD nepromenjen, te da snažno podržavaju napore u dijalogu koje vodi Miroslav Lajčak ispred Evropske unije, a govorio je i o važnosti da “i jedni i drugi izbegnu bilo kakve provokativne akcije na severu”.

“Primetićete da je poslednjih meseci pojačano prisustvo NATO-a. Zadovoljni smo komunikacijom i saradnjom. Očigledno je da Kosovska policija, uz podršku Evropske misije za sprovođenje zakona, EULEKS-a, predvodi sprovođenje zakona na severu Kosova. Saradnja sa NATO trupama je u poslednje vreme veoma dobra. A kada postoje problemi, oni se brzo rešavaju, a komunikacija i saradnja sa Beogradom je takođe omogućila da se situacija smiri”, naveo je ambasador O Brajen.

Dodao je da očekuje “još transparentnije” i “više diskusija” u narednim mesecima.

“I ovo je veoma važno, posebno posle događaja krajem septembra, koji su nam otkrili grupu koja pokušava da uveze više oružja i to bi izazvalo ogromno nasilje, da su uspeli da ostvare svoje planove i to je nešto što ja mislim da obe strane razumeju da neće biti dozvoljeno i nijedna ne želi da se tome vrati”, kazao je on.

O Brajen je pozdravio “neke od promena u srpskoj upravi i administraciji u vezi sa nekim od ovih pitanja” koje vidi kao “korak ka nekoj vrsti trajne saradnje koju očekujemo na severu”.

Podsetimo, Džejms O’Brajen je preuzeo svoju ulogu pomoćnika državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja 5. oktobra 2023. godine.

Ambasador O’Brajen je bio koordinator za sankcije u Stejt departmentu od aprila 2022. Služio je u dve prethodne administracije SAD. Kao prvi predsednički izaslanik za pitanja talaca između 2015. i 2017. godine, pomogao je u uspostavljanju kancelarije i radio na bezbednom povratku stotina američkih građana.

Od 1989. do 2001. bio je viši savetnik državnog sekretara Medlin Olbrajt, glavnog zamenika direktora za planiranje politike i izaslanika predsednika SAD za Balkan.

Comments

Pročitaj još