• Početna>
  • Vesti>

Jakšić: Borba tek sledi, ali ne osvrnuti se na ovaj mali veliki uspeh bilo bi nepravedno

Foto Preuzeto sa Fejsbuk stranice (Marko Jakšić)

Osnovni sud u Prištini, odeljenje za upravna pitanja doneo je presudu kojom je poništio preliminarnu odluku Vlade Kosova o eksproprijaciji zemljišta u opštinama Leposavić i Zubin Potok iz maja prošle godine i vratio je na ponovno odlučivanje i razmatranje.

Član pravnog tima koji je zastupao tužbu protiv Vlade Kosova pravnik Marko Jakšić koji se javno pojavljivao na raspravama povodom slučaja nelegalne ekproprijacije, kaže da je kao rezultat rada tima, došla ova mala, trenutna, ne konačna, ali velika pobeda.

“Ovaj postupak nije još gotov niti uspešno priveden kraju, ali smo uspeli da pokažemo na pravnom polju ono što sve vreme tvrdimo gotovo svi, da nema nikakve zakonite eksproprijacije na Severu Kosova već nasilne otimačine privatne imovine na kojoj su protivpravno izgrađene baze specijalne policije, kao i da Kurti namerno skriva svrhu eksproprijacije zato što je iza nje militarizacija ove oblasti a ne projekti koji bi služili opštem blagostanju lokalnog stanovništva”, napisao je Jakšić na svom fejsbuk profilu.

Jakšić kaže da zadovoljstvo zbog toga nije potpuno. Sud jeste uvažio sve naše navode iz tužbe, i jeste poništio preliminarnu odluku (što je veliko samo po sebi) ali verovatno zbog straha od pritiska Kurtijevog režima nije odlučio kao što bi po Zakonu o eksproprijaciji morao i u potpunosti obustavio postupak eksproprijacije, već je predmet vratio vladi na ponovno odlučivanje.

“Znajući prirodu Kurtijeve strahovlade znam da nas čeka dalja borba u ovome, jer on neće odustati, niti mnogo haje za odluke suda. Usta međunarodne zajednice i njihovih predstavnika na Kosovu su puna vladavine prava, i Kurtiju već duže vreme tolerišu razna nepočinstva zbog toga što se na istu poziva dok etnički čisti i diskriminiše u prvom redu Srbe na Severu Kosova”, kaže Jakšić.

Svakako dalja borba sledi, ali ne osvrnuti se na ovaj mali veliki uspeh bilo bi nepravedno, dodao je, prema svima koji su u njemu učestvovali, i kojima se Jakšić javno zahvalio.

Comments

Pročitaj još