• Početna>
  • Vesti>

Video o „manevrima“ na „granici Kosovo-Srbija“ ranije objavljivan: Pažljivo sa društvenim mrežama

Na TikTok profilu „MTRKS„ 25. decembra objavljen je video uz opis „nekoliko manevara u blizini granice Kosovo-Srbija“. Na dramatičnom video zapisu vide se vojnici koji pucaju, …

Na TikTok profilu MTRKS 25. decembra objavljen je video uz opis „nekoliko manevara u blizini granice Kosovo-Srbija“. Na dramatičnom video zapisu vide se vojnici koji pucaju, odjekuju rafali. Iako nismo mogli da utvrdimo gde se precizno odvija radnja samog video zapisa, on je, međutim, na TikToku objavljen pre više od mesec dana. Na osnovu videa ne može da se tvrdi da se radi niti o kosovskim niti o srpskim snagama bezbednosti. U nastavku naša detaljna analiza.

@mtrks25#fypシ゚viral#fyp#foryou#albinkurti#njesiaspecialekosoves#beograd#serbia#kosovo#shqipetaretneperbot♬ original sound –

Pretraga

Uz pomenuti opis s početka teksta, video svakako privlači pažnju, ali i vodi na pogrešne zaključke.

Pretragom putem InVId alata utvrdili smo da je u prethodnim danima više profila na TikToku objavljivalo isti sadržaj i sa potpuno drugačijim tvrdnjama.

Najčešće se video pojavljivao kao „moguća“ reakcija Brazila na tenzične odnose sa Gvajanom, ali i da se na drugim TikTok profilima uglavnom pojavljivao sa oznakom koja upućuje da je preuzet sa TikTok profila Oberlin35.

Na pomenutom profilu smo i pronašli video i to je ujedno bio video sa najranijim datumom objave – 11. novembar.

Video ima preko 4 miliona pregleda, nije preciziran izvor niti kontekst video zapisa.

Šta vidimo i čujemo? 

Dramatični video na profilu MTRKS uređivan je tako da deluje još dramatičnije i za albansku i srpsku javnost.

Odjekujku rafali, vojnici se ubrzano kreću i glasno viču, kamera drhti, puške svetle dok se ispaljuju meci. U pozadini dramatična muzika, ali i glas ženske osobe koja govori na albanskom.

Međutim, glas na albanskom koji izgovara reči nema nikakve veze sa onim što se odvija na snimku.

Glas na albanskom čita vest od 15. novembra, odnosno da je predsednik Evropske narodne partije (ENP) i poslanik u Evropskom parlamentu Manfred Veber izjavio, da se očekuje od Srbije „da razume da je Kosovo država“. Ovu vest inicijalno je objavio N1 gde je Veber i gostovao, a potom su je prenosili i mediji na albanskom koji izveštavaju na Kosovu.

Širenje straha i panike

Objavljeni video na profilu „MTRKS“ nosi posebnu težinu, jer je objavljen u jeku narativa kosovskih zvaničnika i analitičara o „napadu“, „pretnjama“, „agresiji“ i „ratu“ na Kosovu. O tome čitajte u posebnoj vesti. 

Isti profil na TikToku u kontinuitetu objavljuje manipulišuće video zapise, kombinujući snimke koje nemaju veze sa Kosovom i tvrdnjama koje se tiču navodnog naoružavanja Kosova, veličanja Kosovskih snaga bezbednosti i Kosovske policije.

Zaključak

Pažljivo čitajte i gledajte sadržaj. Uvek tražite više izvora iste informacije. Bombastične tvrdnje preispitujte.

Podsećamo, video od 25. decembra objavljen je na društvenim mrežama još novembra, nijedna institucija niti srpska niti kosovska nije potvrdila informaciju da se tako nešto dogodilo. Na osnovu videa ne može da se tvrdi da se radi niti o kosovskim niti o srpskim snagama bezbednosti. Štaviše, potpuno neutemeljeno se tvrdi da se radi o „nekoliko manevara u blizini granice Kosovo-Srbija“.

Čitaoci, imajte u vidu da pojedini profili na društvenim mrežama služe isključivo za širenje straha, dezinformacija i manipulišućih informacija.

Comments

Pročitaj još