• Početna>
  • Vesti>

Hovenijer: Proces normalizacije se završava međusobnim priznanjem

Foto: Tviter@USAmbKosovo

Američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer poručio je da se SAD nadaju da će se u 2024. godini videti napredak u primeni sporazuma koje su Kosovo i Srbija zaključili tokom 2023, a kako je istakao “proces normalizacije se završava međusobnim priznanjem, jer i Kosovo i Srbija teže da ostvare svoj put u EU”.

„U februaru i martu ove godine Kosovo i Srbija su preduzeli hrabre korake ka normalizaciji kroz zaključivanje Osnovnog sporazuma i njegovog Implemenatcionog aneksa. Iako je bilo zastoja, potpuno smo posvećeni njihovoj primeni“, naveo je Hovenijer u video objavi na društvenoj mreži „X“.

Hovenijer je dodao da SAD snažno veruju da će građani Kosova imati benefit od primene obaveza koje obe strane imaju na osnovu ovih sporazuma.

„U 2024. nadamo se da ćemo viditi stvarni napredak. To uključuje da Srbija preduzme značajne korake da ispuni sve obaveze iz sporazuma i da isto tako Kosovo ispuni sve obaveze, uključujući napredak u vezi Zajednice srpskih opština. Na kraju, ovaj proces normalizacije se završava međusobnim priznanjem, jer i Kosovo i Srbija teže da ostvare svoj put u EU. Implementacija Osnovnog sporazuma i njegovog aneksa je važan korak ka toj budućnosti“, rekao je Hovenijer.

Comments

Pročitaj još