Bataljon Nacionalne garde Ajove stiže na Kosovo

Foto: NATO (arhiva)

Američka vojska poslaće dodatni bataljon od 33 vojnika na KiM, čije se raspoređivanje očekuje u petak, kao podrška mirovnoj operaciji NATO-a, prenose mediji u Prištini, ppozivajući se na saopštenje dodajući da će u misiji ostati devet meseci.

Grupa gardista iz Ajove imaće primarnu misiju u izvođenju direktnih vazdušnih operacija, dopuni goriva i podršci SAD saveznicima i lokalnim bezbednosnim snagama.

“Međunarodna mirovna misija koju vodi NATO je održiva misija, koja je fokusirana na lokalnu i regionalnu stabilnost unutar zemlje i istočne Evrope”, navodi se u saopštenju.

Od tenzija krajem maja na severu, gde je došlo sukoba lokalnog stanovništva sa policijom, a onda i sa vojnicima Kfora, te incidenta u Banjskoj, NATO je pojačao svoju spremnost na administrativnoj liniji sa centralnom Srbijom.

Članice NATO-a su od maja meseca pojačale međunarodnu vojnu misiju na Kosovu za 1.000 vojnika. Nemačka je najavila raspoređivanje dodatnih vojnika za sledeću godinu, tako da će misija Kfor brojati oko pet hiljada pripadnika.

Comments

Pročitaj još