• Početna>
  • Vesti>

Kurti: Odluka o tablicama tek kada se uverimo da je Srbija sprovodi

Foto: Tanjug

Premijer Kosova Aljbin Kurti je na sednici Vlade izjavio da će odluka o slobodnom kretanju vozila sa srpskim tablicama na teritoriji Kosova biti donešena tek kada bude potvrđeno da Srbija istu odluku sprovodi za vozila sa kosovskim tablicama na svojoj teritoriji.

“Naš stav po pitanju registarskih tablica je zasnovan na principu reciprociteta, nastavićemo da budemo principijelni i konstruktivni, donećemo našu ekvivalentnu odluku kao pitanje recipročnih međudržavnih odnosa, čim naša granična policija dokumentuje i potvrdi da Srbija nesmetano i u potpunosti sprovodi svoju odluku”, rekao je Kurti.

Trenutno vozači koji na teritoriji Kosova upravljaju vozilom sa srpskim tablicama, preko državnih simbola moraju da prelepe bele nalepnice. Isto pravilo važi za vozače koji upravljaju automobilom sa kosovskim tablicama na teritoriji Srbije, ali će se tako nešto promeniti od 1. januara 2024. godine.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, je 25. decembra potvrdio da je Vlada Srbije usvojila odluku o slobodnom kretanju vozila sa RKS, uz napomenu da je takva odluka doneta isključivo iz praktičnih razloga.

Podvukao je takođe da se takva odluka Vlade Srbije ne može tumačiti kao priznavanje nezavisnosti Kosova.

Inače, prelepljivanje državnih simbola Kosova i Srbije na registarskim oznakama, dve strane su dogovorile u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa.

Evropska unija, koja posreduje dijalogom, je pozdravila odluku Srbije da zvanično prizna registarske tablice RKS, te izrazila očekivanje da Kosovo odgovori na sličan način.

Comments

Pročitaj još