• Početna>
  • Vesti>

Tužilaštvo u Prištini podiglo optužnicu za ratni zločin – protiv D.M. bivšeg zatvorskog čuvara

FOTO: Kosovsko specijalno tužilaštvo

Kosovsko specijalno tužilaštvo podiglo je danas optužnicu za navodni ratni zločin protiv muškarca srpske nacionalnosti D.M.  – bivšeg zatvorskog čuvara u Prištini i Lipljanu u periodu 1998-1999 godine. 

Iz ovog Tužilaštva navode da postoji osnovana sumnja da je on u tom periodu – u svojstvu službenog lica i u saradnji sa drugim zatvorskim službenicima – sistematski maltretirao albanske zarobljenike:

„Mučeći ih na neljudski način raznim sredstvima, radnjama koje su sankcionisane domaćim zakonima, običajima ratovanja i Ženevskim međunarodnim konvencijama i Dodatni protokoli“.

Zbog svega navedenog, navode iz Tužilaštva, D.M. je optužen da je u saizvršilaštvu izvršio krivično delo „Ratni zločin protiv civilnog stanovništva“.

Ujedno, D.M. je optužen i za „Neovlašćeno posedovanje, držanje ili držanje oružja“.

Muškarac sa ovim istim inicijalima uhapšen je 21. juna u Kišnici kod Gračanice i to kao osumnjičeni da je kao radnik u zatvoru počinio krivično delo „ratni zločin protiv civilnog stanovništva“, odnosno da je, kako se sumnja, kao čuvar maltretirao pritvorenike.

Zbog njegovog hapšenja u Gračanici su se održavali protesti, ali ipak mu se pritvor produžavao u više navrata.

Njegov je advokat u međuvremenu zatražio da jedan od svedoka odbrane u njegovom slučaju bude lično kosovski premijer, Aljbin Kurti, jer je, kako je govorio Dejan Vasić – i sam bio pritvorenik zatvora u kom je D.M. bio zaposlen kao čuvar.

„Pravio mu je društvo dok je bio u ćeliji, donosio mu knjige da čita i sa njim provodio puno vremena u razgovorima… Nadam se da ćemo na ovaj način otkloniti sumnju i dokazati da D.M. nije baš ništa loše uradio kada je bio zaposlen u Okružnom zatvoru u Prištini. Mislim da će se Kurti toga setiti i to reći“. 

Iako je Kurti potvrdio da će se, ukoliko bude pozvan, pozivu da svedoči i odazvati, ovog je meseca Osnovni sud u Prištini takav predlog odbio.

Comments

Pročitaj još