• Početna>
  • Vesti>

Lajčak: Kraj januara rok za formalizaciju sporazuma Beograda i Prištine

Foto: Tanjug / Sava Radovanović

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak kaže da je kraj januara 2024. krajnji rok za formalizaciju sporazuma Beograda i Prištine, te da su u oktobru Kurti i Vučić izrazili načelnu spremnost da prihvate evropski nacrt statuta za osnivanje Zajednice srpskih opština.

Lajčak je naveo u oktobru su oba lidera izrazila načelnu spremnost da prihvate evropski nacrt statuta za osnivanje Zajednice srpskih opština.

Kako je dodao, kosovski premijer Aljbin Kurti je uslovio prihvatanje Statuta (o ZSO) potpisivanjem Sporazuma od strane Prištine i Beograda o putu normalizacije, njegovog aneksa, kao i samog Statuta.

Istovremeno, Beograd je dostavio dodatna pitanja za pojašnjenje”, naveo je Lajčak u intervjuu prištinskom portalu Ekspres.

Objašnjava da je stoga implementacija trenutno na čekanju zbog ovih zahteva strana, a da njegov tim naporno radi na tome da odgovori u svojstvu fasilitatora.

“Moj tim je još jednom ispitao pitanje formalizacije prema zahtevu Kosova, a Kosovu smo ponudili nekoliko opcija u vezi sa tim i trenutno čekamo njihov odgovor”, rekao je Lajčak.

Naglasio je da su u međuvremenu zemlje članice EU zadužile Brisel da obaveze Srbije koje proizilaze iz Sporazuma uvrsti u Poglavlje 35 pregovora, koje obuhvata normalizaciju odnosa sa Prištinom, pre kraja januara 2024.

“Dakle, ovde imamo jasan vremenski okvir za formalizaciju Sporazuma kao dela ugovornog sporazuma sa EU i kriterijumima za članstvo Srbije”, naveo je Lajčak.

Pojasnio je da u vezi sa zahtevom Prištine da Beograd potpiše Statut, to nije neophodno.

Prema njegovim rečima, zakonski akt, kako je trenutno osmišljen, treba da bude interni dokument vlasti u Prištini. “Potpisom Beograda i Prištine, Statut bi postao međunarodni sporazum, što nije“, naveo je Lajčak.

Lajčak je dodao da Brisel sa institucijama u Prištini razgovara o pitanju dodatne formalizacije Sporazuma o putu normalizacije i aneksu njegove implementacije.

“Paralelno, ugostili smo srpske pravne stručnjake u Briselu kako bi razgovarali o različitim aspektima dokumenta. Ovo je legitimno jer je ovaj nacrt detaljan i opširan. Ali ne zaboravimo da je prihvatanje teksta Statuta samo jedan element procesa i potrebni su dodatni koraci sa prištinske strane za osnivanje Udruženja”, rekao je Lajčak.

Na primedbe iz Prištine o ovlašćenjima koja nudi predloženi nacrt statuta, rekao je “da su spremni na razumna prilagođavanja i pojašnjenja, posebno da poboljšaju čitljivost teksta i učine ga razumljivijim”.

Comments

Pročitaj još