• Početna>
  • Vesti>

RIK utvrdio preliminarne rezultate izbora – najviše glasova SNS, na drugom mestu “Srbija protiv nasilja”

Foto: Tanjug

Republička izborna komisija utvrdila je preliminarne rezultate parlamentarnih izbora u Srbiji. Najviše glasova na osnovu rezultata sa 96,68 odsto obrađenih biračkih mesta osvojila je lista “Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane”, odnosno 46,71 odsto. Na drugom mestu je lista “Srbija protiv nasilja” sa 23,58 odsto glasova. Cenzus su prešle još tri većinske liste i pet manjinskih lista.

Predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević saopštio je na večerašnjoj sednici tog tela da je obrađeno 96,68 odsto od 8.273 biračka mesta.

Za izbornu listu “Ivica Dačić – premijer Srbije” glasalo je 6,57 odsto, dok je koalicija NADA osvojila je 5,03 odsto glasova.

Lista Branimira Nestorovića “Mi – glas iz naroda” osvojila je 4,69 odsto glasova. Za koaliciju Zavetnici-Dveri glasalo 2,78 odsto glasača. Savez vojvođanskih Mađara osvojio je 1,70 odsto glasova, dok je za Srpsku radikalnu stranku glasalo 1,47 odsto glasača.

Izborna lista “Usame Zukorlić – Ujedinjeni za pravdu – Stranka pravde i pomirenja – Bošnjaci Sandžaka, Tomislav Žigmanov – Demokratski savez Hrvata u Vojvodini” osvojila je 0,77 odsto glasova, a za Izbornu listu “SDA Sandžaka – Sulejman Ugljanin” 0,59 odsto.

“Politička borba Albanaca se nastavlja – Šaip Kamberi” osvojila je 0,37 odsto glasova. Ruska stranka osvojila je 0,3 odsto glasova.

Građani Srbije juče su glasali na parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima. Prema procenama CeSID-a i IPSOS-a (99,7 odsto obrađenog uzorka) u republički parlament ulazi 10 lista: lista oko SNS-a koja je osvojila 128 mandata, lista “Srbija protiv nasilja” sa 65 mandata, lista oko socijalista sa 18 mandata, kao i liste “Mi – glas iz naroda” i lista koalicije NADA sa po 13 mandata. Cenzus je prešlo i pet manjinskih stranaka.

Comments

Pročitaj još