Šalja negirao krivicu pred sudom u Hagu

Foto: RTV

Bivši pripadnik „Oslobodilačke vojske Kosova (OVK)“, Hadži Šalja, izjasnio se pred Specijalizovanim većima u Hagu da nije kriv za optužbe koje mu se stavljaju na teret.

Specijalizovano tužilaštvo Šalju tereti za pokušaj ometanja službenih lica u vršenju dužnosti, za pretnje i zastrašivanje svedoka u toku krivičnog postupka.

„Potpuno sam nevin“, rekao je Šalja na pitanje da se izjasni.

Šalja je uhapšen 11. decembra, a dan kasnije je prebačen u pritvorsku jedinicu u Hag.

Prema optužnici, Šalja je u periodu od 5. do 12. aprila 2023. godine stupio u kontakt sa jednim od svedoka.

Navodi se da je delovao u okviru grupe, zajedno sa Sabitom Januzijem i Ismetom Bahtjarijem, koji su uhapšeni oktobra i terete se „za zastrašivanje svedoka i pokušaj ometanja službenih lica u vršenju dužnosti“.

U optužnici protiv Šalje navodi se da su se oni odvojeno sastajali sa svedokom, u dva navrata, „kako bi ga ohrabrili da se povuče iz svedočenja ili da ne svedoči u zvaničnom postupku pred Specijalizovanim većima Kosova“.

Dodaje se da su se koristili metodama ozbiljnih pretnji ili obećavanjem neke koristi.

„Ovakvo ponašanje pokazuje da je Šalja nameravao da zastraši svedoka i ometa službena lica, uključujući tužioce i istražitelje Specijalizovanog tužilaštva, u vršenju službenih dužnosti“, navodi se u optužnici.

Tužilaštvo je 13. decembra predložilo da Januzi, Bahtjari i Šalja budu obuhvaćeni jednom optužnicom.

Odbrana će na ovaj zahtev moći da odgovori najkasnije do 19. januara, dok se odgovor tužilaštva može dati do 26. januara.

Na konferenciji o napretku slučaja u predmetu Hadži Šalja, rečeno je da je rok za objavljivanje dokaznog materijala tužilaštvu 26. januar. Očekuje se da tokom decembra bude završena istraga tužilaštva u ovom slučaju.

S druge strane, odbrana je rekla da je Šalja tokom hapšenja dobio malo informacija o zločinima za koje se tereti.

Specijalizovana veća Kosova ili Specijalni sud sa sedištem u Hagu, istražuje navodne zločine koje su pripadnici „OVK“ počinili nad etničkim manjinama i političkim suparnicima od januara 1998. do decembra 2000. godine.

Pred ovim sudom je trenutno u toku suđenje bivšim pripadnicima „OVK“, bivšem kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju, bivšim predsednicima parlamenta Jakupu Krasnićiju (Jakup Krasniqi) i Kadriju Veseljiju (Kadri Veseli), kao i bivšem članu „Generalštaba OVK“ Redžepu Seljimiju (Rexhep Selimi).

Oni se terete za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Svi su negirali krivicu.

Odvojeno, u drugom sudskom procesu, sudi se bivšem pripadniku „OVK“ Pjeteru Šalji (Pjetër Shala). Optužen je da je vodio improvizovani zatvor u kojem je nekoliko osoba navodno maltretirano, a jedna od njih ubijena. Šalja je rekao da su optužbe protiv njega izmišljene.

Bivši pripadnik „OVK“ Saljih (Salih) Mustafa, osuđen je decembra prošle godine na 26 godina zatvora zbog protivpravnog ubistva, proizvoljnog zatvaranja i mučenja. Međutim, Žalbeno veće Specijalnog suda u Hagu mu je potom smanjilo kaznu na 22 godine zatvora.

Ranije su osuđeni Hisni Gucati (Hysni Gucati) i Nasim Haradinaj za ometanje sprovođenja pravde, ali su u međuvremenu pušteni pod određenim uslovima.

Comments

Pročitaj još