• Početna>
  • Vesti>

Brnabić uložila rezervu na deklaraciju EU: KiM integralni deo Srbije u skladu sa Rezolucijom 1244

Foto: Tanjug

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić uložila je u Briselu rezervu na deklaraciju Evropske Unije, navodeći da Kosovo i Metohija ostaje integralni deo Republike Srbije u skladu sa Rezolucijom 1244 Ujedinjenih nacija.

Jasne crvene linije Srbije su nepriznavanje Kosova i Metohije i neprihvatanje Kosova kao člana Ujedinjenih nacija, kao i člana u sistemu organizacija i agencija Ujedinjenih nacija, navodi se u dokumentu.

”Republika Srbija, posvećena procesu evropske integracije i pregovorima, generalno se, sa rezervama, usklađuje sa Deklaracijom ‘Samit EU-Zapadni Balkan, Brisel 13. decembar 2023.’ kao političkom izjavom i pravno neobavezujućim dokumentom”, navodi se u tekstu koji je u Briselu predala premijerka Srbije.

Na samitu lidera EU i Zapadnog Balkana juče je usvojena Briselska deklaracija u kojoj se traži potpuno usklađivanje sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU i napominje da će EU brzo ispitati predloge iznete u Planu rasta za unapređenje ekonomske integracije Zapadnog Balkana sa EU.

Premijerka Srbije je, u tekstu u kojem se navode rezerve prema ovom dokumentu, navela se da “dogovor o putu ka normalizaciji i njegov prilog o implementaciji,” kako je navedeno u ovoj Deklaraciji, smatra se prihvatljivim samo u kontekstu koji se ne odnosi na bilo kakvo de fakto ili de jure priznavanje tzv. “Kosova”.

Republika Srbija naglašava da usklađivanje nikako ne znači priznavanje članstva tzv. “Kosova” u UN, sistemu organizacija i agencija UN, niti takozvanog teritorijalnog integriteta tzv. “Kosova”.

”Gore pomenuti dokument ne predstavlja pravno obavezujući ugovor po međunarodnom pravu. Dalje, usklađivanje sa ovom Deklaracijom ne utiče ni na činjenicu da Kosovo i Metohija ostaje integralni deo teritorije Republike Srbije pod međunarodnom upravom u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN iz 1999. Godine”, navodi se u tekstu koji je EU predala srpska premijerka.

Comments

Pročitaj još