• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Plašim se da će situacija oko KiM da se postavlja na sve oštriji način

Foto: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se plaši da će situacija oko Kosova i Metohije i Republike Srpske da bude postavljana na sve oštriji način u narednom periodu, kao i da će Zapad da bude sve nervozniji pred ruske izbore 17. marta.

Ponovio je da postoji namera da se u pregovaračko poglavlje, koje se odnosi na dijalog Beograda i Prištine, uključi Ohridski sporazum.

“Sad ću da vam objasnim kojom tehnikom hoće da ostvare cilj. Da se kompletno uz saglasnost Srbije prihvati Ohridski sporazum i sa delovima koje smo mi odbili, a tiču se Ujedinjenih nacija, agencija, institucija i organizacija pri UN, da bude deo poglavlja, a onda vam donesu poseban izveštaj EU koji proslede UN, ne moraju čak ni da nas pitaju za to”, rekao je Vučić sinoć za TV Hepi.

Kako kaže, nelogično je da nas ne pitaju, ali mogu da nas ne pitaju i taj dokument postaje deo dokumentacije Ujedinjenih nacija posle čega, kako je dodao, mnoge druge zemlje mogu da se pozivaju na taj dokument.

“Sve su to spremni da rade. Pošto ću ja na tako nešto unapred da upozorim Ujedinjene nacije da je to nemoguće i da ne sme da se radi, oni će da kažu, e imate Vučića, on nam pravi problem, ali rešite vi to”, prokomentarisao je predsednik.

Vučić je ocenio da će predstojeća sednica Evropskog saveta biti najzanimljivija do sada, zbog odluka koje treba doneti, ali je izrazio žaljenje što u Srbiji zbog izbora ona neće biti propraćena sa pažnjom koju zaslužuje.

“Sednica Evropskog saveta će biti možda najzanimljivija, mi ćemo se baviti našim izborima i nećemo imati vemena da se bavimo time osim površno, što nas neretko opterećuje kao naciju i kao zemlju. Biće to najzanimljivija sednica ikada zbog svih odluka koje treba da se donesu”, rekao je predsednik Vučić.

Na pitanje da li će biti nekih pretnji, predsednik kaže da će toga biti, pa će biti. Istakao je da je Srbija na evropskom putu, ali je, kako kaže, dala sebi za pravo da vodi slobodarsku politiku.

“Srbija je danas možda jedina zemlja, u ovom delu Evrope svakako, možda i u celoj Evropi, koja može da bude na evropskom putu i koja je sebi dala za pravo da vodi nezavisnu i slobodarsku spoljnu politiku. Da sami donosimo odluke kako ćemo da se izjasnimo po pitanju jedne deklaracije, druge deklaracije, a to je na dnevnom nivou, da li prihvatate ovu deklaraciju ili onu deklaraciju”, rekao je Vučić.

Naveo je da se Srbija nije priključila deklaracijama koje su nosile nove sankcije Rusiji, jer ima svoje interese. Vučić je istakao da je njegov posao da vodi zemlju i da bude što je više moguće nepristrasan. Kazao je da je za očekivati da će ruski predsednik Vladimir Putin očekivati uspehe na bojnom polju, a da će se sa druge strane održati i izbori na Tajvanu i za Evropski parlament.

“Oni koji su jastrebovi protiv Srbije biće još žešći poput Grošelja i Viole fon Kramon, do svih ostalih koji će da dođu da nam sole pamet, da nam objasne da nije bio dobar izbor, da nema demokratije ovde, a oni su mnogo velike demokrate. I to će da rade sve do maja”, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, ma koliko ljudima bio primamljiv, BRIKS trenutno nije moguća opcija Vučić je rekao da je u ovom trenutku Srbiji potreban evropski put, a da ulazak u BRIKS trenutno nije moguća opcija, ma koliko zvučala primamljivo ljudima. To je izjavio govoreći o razgovoru koji vodio sa predsednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata šeikom Muhamedom bin Zajedom, prilikom njegovog boravka u Beogradu, tokom kojeg mu je prvi čovek te zalivske zemlje otkrio da planira da se priključi BRIKS-u. Vučić je naveo da ga je bin Zajed pitao koliko njegov mlađi sin ima godina i u kakvom okruženju bi voleo da živi.

Comments

Pročitaj još