Hadži Šalja otputovao u Hag

Copyright Wikipedia.org/DennisHH

Bivši pripadnik OVK i bivši poslanik u prištinskoj skupštini Hadži Šalja poslat je u Specijalni sud u Hagu, potvrdio je njegov advokat Dževdet Smakići.

On je prištinskoj Kohi rekao da je Šalja otputovao u Hag avionom posle 9 časova i dodao da je razgovarao i sa članovima Šaljine porodice.

Šalja poznat pod nadimkom “Topi” uhapšen je u ponedeljak po nalogu Specijalizovanog tužilaštva i do polaska u Hag nalazio se u kancelarijama misije Evropske unije za vladavinu prava (EULEKS). Pripadnici Euleksa tokom jučerašnjeg dana izvršili su pretres Šaljine kuće, dok je Kancelarija specijalizovanog tužioca sa sedištem u Hagu samo potvrdila da su na KiM u toku operacije. Za sada se ne zna zbog čega je Šalja uhapšen, ali je Specijalizovano tužilaštvo ranije saopštilo da će istražiti i krivično goniti sve one koji zastrašuju ili ometaju svedoke, ili nude finansijsku ili bilo koju drugu podršku za takva krivična dela.

Šalja je kao osumnjičeni pozivan na razgovor u Hag pre tri godine.

U Hagu je suđenje bivšim liderima OVK Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Jakupu Krasnićiju i Redžepu Seljimiju odloženo do naredne godine, objavljeno je danas na sajtu Specijalizoovanih veća u Hagu. Kako se navodi odlaganje je tražila odbrana Kadrija Veseljija zbog nedavne smrti svog člana Endrjua Stronga, a panel je odobrio taj zahtev i otkazao sva ovosedmična ročišta. Suđenje će se nastaviti nakon zimske pauze 15. januara 2024. godine.

Četvorica bivših lidera OVK optuženi su za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje i ubistva. Ta krivična dela kvalifikovana su kao zločini protiv čovečnosti i ratni zločini. Oni se u pritvorskoj jedinici u Hagu nalaze od novembra 2020. godine, a suđenje im je počelo početkom ove godine.

Comments

Pročitaj još