• Početna>
  • Vesti>

Ambasada SAD: Građani imaju pravo da traže povlačenje gradonačelnika

Foto: Kontakt Plus

Ambasada SAD u Prištini saopštila je da građani imaju pravo da traže povlačenje gradonačelnika, na osnovu administrativnog uputstva koje je izdala kosovska vlada.

„Poštujemo vladavinu prava na Kosovu, uključujući i ostvarivanje ovog posebnog prava, zasnovanog na demokratskom i pravnom procesu, izjavila je portparolka američke ambasade Ketrin Džad za Kljan Kosova povodom inicijative za smenu četiri gradonačelnika opština na severu Kosova.

Ona je rekla da SAD nastavljaju da ohrabruju vladu u Prištini da osigura građanima da efikasno ostvaruju svoja prava u skladu sa administrativnim uputstvom.

Grupe građana pokušale su u utorak da opštinama Kosovska Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić predaju zahteve za smenu aktuelnih gradonačelnika, ali su njihovi zahtevi odbijeni, javio je Tanjug.

Grupa građana iz Severne Mitrovice ponovo je u četvrtak podnela zahtev za pokretanje smene gradonačelnika te opštine Erdena Atića, prema proceduri koju predviđa Ministarstvo za lokalnu samoupravu u Prištini.

Prema upustvu kosovskih institucija, za pokretanje smene gradonačelnika potrebno je podneti zahtev, potpisati peticiju, a zatim organizovati glasanje za smenu i na kraju organizovati nove izbore.

Uputstvo koje je sačinjeno se odnosi na smene predsednika opština, odnosno gradonačelnika izabranih na severu Kosova, na izborima koje su Srbi bojkotvali.

Comments

Pročitaj još