• Početna>
  • Vesti>

Laplje Selo: Medicinski pregledi, analize i testiranja dece

Foto: Opština Gračanica

Stručni tim Pokrajinskog zavoda za sport i medicinu sporta iz Novog Sada u prostorijama Srednjoškolskog centra u Lapljem Selu danas obavlja testiranje i medicinsko ispitivanje dece viših razreda osnovne škole „Kralj Milutin“ iz Gračanice. Njih su jutros posetili predsednica opštine Gračanica prof. dr Ljiljana Šubarić, direktorica odeljenja za zdravstvo i socijalnu zaštitu i direktor odeljenja za sport i omladinu Dušan Cvejić.

Odaziv dece je na visokom nivou a predsednica opštine Gračanica prof. dr Ljiljana Šubarić obećala je da će se sa ovom praksom nastaviti i sledeće godine. Ona je još jednom iskoristila priliku da se direktoru dr Danijelu Župiću i celom njegovom timu zahvali na izuzetnoj saradnji.

„Kao i prošle tako i ove godine sa nama su naši prijatelji iz Pokrajinskog zavoda za sport i medicinu sporta iz Novog Sada koji su na naš poziv ponovo u Gračanici. Mi smo pre njihovog dolaska sproveli jednu anketu kojom je obuhvaćeno skoro 500 učenika osnovne škole „Kralj Milutin“ u Gračanici. Sve te ankete poslali smo Pokrajinskom zavodu koji je obradio podatke i sinoć smo tokom stručne tribine videli rezultate te ankete. Ponosna sam na činjenicu da naša deca ni u čemu ne zaostaju za decom iz centralne Srbije što se tiče bavljenja sportom, zdravih sportskih navika i zdravog stila života. Lekari iz Pokrajinskog zavoda za sport i medicinu sporta testiraće danas prema procenama više od stotinu dece i to kroz kompletne biohemijske analize, krvne slike, EKG pregleda i ultrazvuka srca, dakle jedan, moglo bi se reći skrining test, i ukoliko se neki problem pojavi kod nekog detata dr kardiolog Dušica Rakić je tu za dalje preporuke“, kazala je predsednica Šubarić.

Direktor opštinskog odeljenja za sport i omladinu Dušan Cvejić naglasio je da za celu opštinu Gračanica ova akcija ima nemerljiv značaj te da će se u narednom periodu nastaviti sa sličnim aktivnostima. On je zahvalio predsednici opštine prof. dr Ljiljani Šubarić na svakoj vrsti pomoći i podrške kao i celom timu Pokrajinskog zavoda za sport i medicinu sporta.

„Ono što možemo reći i čime se možemo pohvaliti jeste kontinuitet saradnje sa Pokrajinskim zavodom za sport i medicinu sporta iz Novog Sada jer je ovo druga godina kako aktivno radimo na unapređenju i prevenciji zdravstvenog stanja naše dece koja se profesionalno i rekreativno bave sportom. Prošle godine testirali smo decu koja se bave sportom kao aktivni članovi sportskih klubova a ove godine obaviće se medicinska i sportska ispitivanja dece viših razreda osnovne škole „Kralj Milutin“ iz Gračanice. Imamo danas ovde kardiologa, pedijatra ispoštovane su sve administrativne procedure, roditelji su dali pismenu saglasnost za testiranje dece i kao što vidimo sve protiče u najboljem redu. Moramo stalno da ponavljamo značaj kardioloških pregleda i celokupne zdravstvene zaštite dece. Sportske knjižice su lična karta svakog našeg deteta koja se mora overavati u zdravstvenim ustanovama od strane stručnih i ovlašćenih lica. Naša misija je da svako dete mora da raste i odrasta zdravo“, rekao je direktor Cvejić nakon obilaska akcije u Srednjoškolskom centru.

Dr Danijel Župić direktor Pokrajinskog zavoda za sport i medicinu sporta iz Novog Sada ponovio je još jednom da su veze opštine Gračanica i Zavoda kojim rukovodi neraskidive.

„ Danas obavljamo sistematske i kardiološke preglede uz kompletne krvne analize dok strukovni tim radi osnovna testiranja po euro- fit bateriji koja je priznata u celom svetu za decu i sportiste. Juče smo sa punom ljubavlju održali stručnu tribinu i pozivam vas da i ove godine vaša deca u većem broju budu gosti kampa koji će biti održan na Letenki na Fruškoj Gori“, rekao je dr Župić.

Branislav Trivić iz Pokrajinskog zavoda kazao je da je počastvovan što je danas zajedno sa svojim kolegama u prilici da boravi u opštini Gračanica. On je rekao da su deca fantastična i i veoma spremna.

U poslepodnevnim satima obaviće se i testiranje dece sedmog i osmog razreda osnovne škole „Kralj Milutin“ iz Gračanice takođe u Srednjoškolskom centru.

Comments

Pročitaj još