• Početna>
  • Vesti>

CIK Kosova: Za razrešenje gradonačelnika na severu obratiti se skupštinama opština

Foto: info.ks. net

Centralna izborna komisija Kosova je saopštila da se građani sa severa Kosova za pokretanje inicijative za smenu gradonačelnika u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku trebaju obratiti predsednicima Skupština opština.

Portparol CIK-a Valjmir Eljezi je u odgovoru za Radio Slobodna Evropa rekao da su na službenu email adresu 5. decembra stigla četiri pisma sa zahtevom za pokretanje inicijative za smenu gradonačelnika, koje je CIK razmotrio i zaključio da se trebaju javiti nadležnim organima.

“Prema podzakonskim aktima Ministarstva za lokalnu samoupravu, oko ovog pitanja se treba obratiti predsedniku Skupštine opštine, zato smo ih uputili da zahteve podnesene CIK-u proslede nadležnom organu”, navodi Eljezi.

Grupa građana je 5. decembra pokušala da pokrene inicijativu za smenu aktuelnih gradonačelnika u opštinama na severu, ali kako su potom naveli tako nešto im nije bilo omogućeno.

Sanja Krtinić iz Severne Mitrovice je u izjavi pojedinim lokalnim medijima na srpskom jeziku rekla da niko u opštini nije želeo da ih primi i razgovara sa njima, te da su ih uputili na Ministarstvo za administraciju lokalne samouprave.

Predsednik Skupštine opštine Severna Mitrovica, Nedžad Ugljanin, je u izjavi za RSE objasnio da inicijativa građana nije bila upućena njemu, kako to predviđa Administrativno uputstvo Vlade Kosova za smenu gradonačelnika.

Oglasio se i ministar za administraciju lokalne samouprave, Eljbert Krasnići uz navode da nisu primili nikakvo zvanično obaveštenje u vezi ove inicijative od predsednika Skupština opština, kako je predviđeno Administrativnim uputstvom.

Dolazak albanskih gradonačelnika na vlast u opštinama sa srpskom većinom na severu Kosova je podiglo tenzije krajem maja.

Zapadne zemlje i EU su zbog toga od Kosova tražili da organizuje nove izbore, što je Vlada na čelu sa premijerom Aljbinom Kurtijem i prihvatila ali uz uslov da aktuelni gradonačelnici budu smenjeni isključivo na osnovu zakona. To predviđa potpisivanje peticije od strane najmanje 20 odsto građana sa pravom glasa u opštinama na severu Kosova.

Međutim, Administrativno uputstvo Vlade Kosova, koje je izdato početkom septembra, pre prikupljanja peticije za smenu gradonačelnika predviđa niz koraka a prvi je formiranje inicijativne grupe, koja se sastoji od najmanje tri osobe koje zastupaju zahtev određene opštine.

Ta grupa, pre nego što počne sa prikupljanjem potpisa, mora da obavesti predsednika Skupštine opštine, a može i Centralnu izbornu komisiju (CIK). Zatim predsednik Skupštine opštine o toj inicijativi građana obaveštava gradonačelnika, resorno ministarstvo za administraciju lokalne samouprave i CIK.

Ova grupa potom ima 30 dana da prikupi potpise za smenu gardonačelnika, a rok može da se odloži samo jednom, na 15 dana.

Ukoliko CIK potvrdi da su prikupljeni potpisi odgovarajući i verifikuje ih, organizuje se glasanje o smeni gradonačelnika, koje treba da bude održano u roku od 45 dana.

Da bi ovaj proces za smenu gradonačelnika bio uspešan, potrebno je 50 odsto plus jedan glas građana sa pravom glasa. Nakon toga, rezultat se šalje predsednici Kosova Vjosi Osmani, koja ima zakonski rok od 30 do 45 dana da raspiše vanredne izbore.

Srpska lista, najveća partija kosovskih Srba koja ima podršku Beograda i koja je pozivala na bojkot poslednjih lokalnih izbora, sredinom oktobra je saopštila da je spremna da učestvuje na vanrednim izborima u opštinama na severu Kosova.

Oni tada nisu precizirali da li će pokrenuti proces prikupljanja potpisa za peticiju za smenu gradonačelnika, već su samo pozvali na raspisivanje novih izbora.

Prethodno je predsednik Srbije Aleksandar Vučić 12. oktobra pozvao predstavnike Srba na severu Kosova da iniciraju održavanje novih izbora na severu kako bi “osnovne poluge vlasti došle u ruke onih koji tamo žive”.

Comments

Pročitaj još