• Početna>
  • Vesti>

Počeo Ministarski savet OEBS-a u Skoplju; Srbiju predstavlja Dačić

Foto: Tanjug

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani otvorio je ministarsku konferenciju OEBS-a u Skoplju pozivom prisutnima na postizanje konsenzusa o Malti kao predsedavajućoj ovom organizacijom u narednoj godini.

Osmani je poželeo dobrodošlicu članovima delegacija u grad u kome se, kako je rekao, ukrštaju različite kulture i podsetio na zemljotres iz 1963. godine kada je svet pomogao Skoplju.

Podsetio je i da je Severna Makedonija preuzela predsedavanje OEBS-om u vreme aktivnog rata i pretnje evropskoj bezbednosti i međunarodnom miru.

“Ruska agresija na Ukrajinu prekršila je pravila ove organizacije i narušila evropsku i ljudsku bezbednost, dijalog i uništila živote ljudi koji žele da žive slobodno i bez straha od rata”, rekao je Osmani

Prema njegovim rečima, umesto kolektivnog interesa, ostvaruju se sebični nacionalni interesi.

„Ovo je stvorilo teško operativno okruženje i protiv toga smo ostali odlučni da služimo kao branioci vrednosti OEBS-a”, dodao je Osmani.

Severna Makedonija je, kako je istakao, uspela da postigne relevantnost za organizaciju.

“OEBS je ostao odlučan protiv svih izazova i nastavlja da radi i organizuje sve aktivnosti i nastavlja misiju protiv svih izazova. Moramo ojačati OEBS za budućnost. Nastavićemo da nudimo rešenja za ove kritične izazove i drago mi je što smo pronašli predsedavajućeg za 2024. godinu”, zaključio je Osmani.

Prema organizatoru, dvodnevnom skupu, koji se održava u sportskom centru “Boris Trajkovski”, prisustvuje oko 1.000 delegata iz 76 delegacija iz 57 zemalja članica i zemalja partnera OEBS-a.

Srbiju predstavlja ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

U radu Ministarskog saveta OEBS-a učestvuje i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, koji je na skopski aerodrom sleteo kasno sinoć.

Povodom održavanja skupa OEBS-a juče je u Skoplju nekoliko sati boravio i američki državni sekretar Entoni Blinken. On se sastao sa premijerom Kovačevskim, ministrom spoljnih poslova Osmanijem i prisustvovao neformalnoj večeri Saveta ministara OEBS.

Blinken je odleteo za Izrael pre nego što je Lavrov doputovao u Skoplje.

Nakon što je potvrđeno prisustvo Lavrova, ministri spoljnih poslova Ukrajine, Poljske i baltičkih zemalja – Estonije, Letonije i Litvanije – odlučili su da bojkotuju forum OEBS-a.

Na Ministarskom sastanku OEBS-a razgovaraće se o budućnosti organizacije i izazovima sa kojima se suočava, a očekuju se i odluke o izboru predsedavajućeg za 2024. godinu, za šta je postignut konsenzus na pripremnom sastanku ambasadora 57 zemalja članica ove nedelje u Beču da to bude Malta.

Biće reči i o budžetu OEBS-a, kao i o imenovanjima na ključnim pozicije u institucijama te međunarodne organizacije.

U okviru Saveta ministara biće održano i nekoliko srodnih tematskih događaja, među kojima je i potpisivanje Deklaracije o borbi protiv korupcije u jugoistočnoj Evropi kroz vraćanje imovine i korištenje digitalizacije, a pored ministra Osmanija, potpise će staviti i šefovi diplomatija Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Albanije Ivica Dačić, Elmedin Konaković, Filip Ivanović i Igli Hasani.

Pored toga, biće održani i događaji posvećeni obezbeđivanju odgovornosti i povratku zatočenih ukrajinskih civila, kao i razmatranju uticaja klimatskih promena na bezbednost ljudi.

Comments

Pročitaj još