• Početna>
  • Vesti>

Dačić: Kosovo u prethodnih godinu dana napustilo 13 odsto Srba

Foto: Tanjug

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je u prethodnih godinu dana 13 odsto Srba napustilo Kosovo zbog pritisaka prištinskog režima na srpsko stanovništvo.

On je, na Beogradskom ekonomskom forumu, rekao da je od početka 2021. godine do danas zabeleženo 446 etnički motivisanih napada na Srbe na Kosovu.

„Nikakvi pokušaji tendencioznog plasiranja dezinformacija i svaljivanja krivice na Beograd ne mogu da prikriju jednu prostu činjenicu da je Aljbin Kurti, od kada je na čelu privremenih institucija samouprave u Prištini, najodgovorniji za eskalaciju situacije na Kosovu i Metohiji“, rekao je Dačić, koji je i prvi potpredsednik Vlade.

Naveo je da još nije omogućen povratak za preko 200.000 interno raseljenih lica sa Kosova.

„Zato apelujemo na međunarodne činioce da se osigura bezbednost srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, kao uslov svih uslova da bi mogli da nastavimo proces dijaloga. Beograd će biti posvećen dijalogu, ali smatramo da je, u ovom trenutku, neophodno bez daljeg odlaganja sprovesti sve obaveze iz do sada postignutih sporazuma, pre svega formirati Zajednicu srpskih opština, obavezu koju je Priština preuzela pre više od 10 godina Briselskim sporazumom“, rekao je Dačić.

Dodao je da Srbija posvećuje veliku pažnju unapređenju regionalne saradnje i negovanju što boljih dobrosusedskih odnosa „jer su nerazdvojni deo evropskih integracija i jedan od ključnih prioriteta spoljne politike Srbije“.

Dačić je rekao da je za Srbiju od ključnog interesa očuvanje stabilnosti u regionu i orijentacija ka što intenzivnijoj saradnji u svim oblastima, „uz svest da su nasleđeni problemi, posebno sa nekim od suseda, veoma ozbiljni i teški“.

„Međutim, našim odmerenim i konstruktivnim postavljanjem, doprineli smo i nastavljamo da doprinosimo relaksaciji odnosa u regionu. Članstvo u EU je strateško opredeljenje i prioritet spoljne politike Srbije. Delimo i zalažemo se za evropske vrednosti i želimo da doprinesemo miru, stabilnosti i prosperitetu Evrope“, rekao je Dačić.

EU je, prema njegovim rečima, prisutna u regionu, ali je „krajnje vreme za revitalizaciju politike proširenja i valorizaciju reformskih napora, kako bi se iz faze političkih poruka i signala prešlo u fazu konkretnih pomaka“.

Realnost, kako je rekao, uvek i iznova podseća da je jedini put ka miru, poštovanje univerzalnih načela, oličenih u osnovnim principima međunarodnog prava i Povelji Ujedinjenih nacija.

„U trenutnim geopolitičkim okolnostima, verujem da ćemo se ponovo svi saglasiti da nam je neophodno veće poverenje, solidarnost i zajedništvo, nasuprot podelama i sukobima. Za poverenje je ključno, ne samo da postoje pravila i principi, već da oni budu jednaki za sve i da se primenjuju na isti način. Kao država koja dosledno poštuje međunarodno pravo i koja još trpi posledice njegovog kršenja, smatramo da postojanje duplih standarda nema opravdanje“, rekao je Dačić.

Dodao je da upravo zato Srbija pruža principijelnu i iskrenu podršku Ukrajini, njenoj celovitosti, teritorijalnom integritetu i suverenitetu.

Braneći princip nepovredivosti međunarodnih granica jedne suverene zemlje Srbija je, kako je rekao, odlučna u neprihvatanju politike dvostrukih standarda koju neki primenjuju na nju. „Oko ovog stava su i predsednici Srbije i Ukrajine postigli potpunu saglasnost, prilikom razgovora u Atini, avgusta ove godine“, rekao je Dačić.

Beogradski ekonomski forum je godišnji skup koji okuplja veliki broj predstavnika politike, ekonomije, nauke, kulture i drugih oblasti.

Comments

Pročitaj još