• Početna>
  • Vesti>

Stoltenberg: Bezbednosna situacija Zapadnog Balkana među temama ministarskih sastanaka

Foto RTS

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da će glavne teme dvodnevnog sastanka ministara spoljnih poslova zemalja članica tog vojno-političkog saveza biti hitna bezbedosna pitanja, koja uključuju i situaciju u regionu Zapadnog Balkana.

Jens Stoltenberg naveo je da će tokom sastanaka tema biti i bezbednosna situacija na Bliskom istoku, posebno u kontekstu aktuelnog primirja između Izraela i Hamasa, te situaciju u Ukrajini, ali da će biti reči i o bezbednosnim izazovima kada je u pitanju Kina.

“Pozabavićemo se i situacijom na Zapadnom Balkanu. Videli smo ozbiljno nasilje na severu Kosova, podele i secesionističku retoriku u BiH i zlonamerni pokušaji da se seje neslaganje. Zajedno sa visokim predstavnikom EU (Žozef Borelj), razgovaraćemo o načinima za unapređenje stabilnosti u regionu. NATO je već dodao 1.000 dodatnih vojnika na Kosovo. ali ispitujemo i trajnije povećanje našeg prisustva”, rekao je Stoltenberg.

“Dijalog i diplomatija ili sukob i haos”

Stoltenberg je uoči dvodnevnog sastanka ministara spoljnih poslova na konferenciji za medije istakao da Beograd i Priština moraju ponovo da se angažuju u dijalogu uz posredovanje EU.

“Stabilnost zavisi od toga da li sve strane izaberu dijalog i diplomatiju umesto sukoba i haosa”, rekao je generalni sekretar NATO.

Stoltenberg je napomenuo da će jedna o tema biti i bezbednosna situacija na Bliskom istoku, posebno u kontekstu primirja između Izraela i Hamasa.

“Pozdravljam sporazum između Hamasa i Izrael koji je doveo do oslobađanja talaca i isporuke više humanitarne pomoći. Pozivam na produženje pauze. Ovo bi omogućilo preko potrebnu pomoć ljudima u Gazi i oslobađanje još talaca. Patnja koju imamo viđeno naglašava potrebu za trajnim političkim rešenjem”, rekao je Stoltenberg.

I Kuleba na sastanku

Stoltenberg je najavio da će se drugog dana ministarskog sastanka, održati sastanak ministara spoljnih poslova u okviru Saveta NATO-Ukrajina, po prvi put od kako je to telo formirano ranije ove godine. 

“Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba u sredu će nam se pridružiti na prvom sastanku Saveta NATO-Ukrajina na nivou ministara inostranih poslova. Ponovo ćemo potvrditi dugoročnu podršku NATO-a”, rekao je Stoltenberg.

Ministri će se, istkao je, pozabaviti i ruskim destabilizujućim akcijama u Ukrajini.

“Rusija je vratila rat u Evropu i nastoji da destabilizuje naše demokratije sajber napadima”, rekao je Stoltenberg, dodajući da se NATO saveznici slažu sa tim da Ukrajina postane članica NATO-a, kao i da će na zajedničkom sastanku usaglasiti preporuke za prioritetne reforme u Ukrajini.

Pitanje Kine na stolu

Stoltenberg je rekao da će se na ministarskom sastanku, NATO saveznici pozabaviti izazovima koje Kina predstavlja za njihovu bezbednost.

“Pozdravljam nedavne razgovore između Kine i saveznika. Dijalog je važan i moramo tražiti mogućnosti da radimo zajedno u nizu pitanja, uključujući kontrolu klime i naoružanja. Kina nije naš protivnik, ali akcije Pekinga predstavljaju izazov našoj bezbednosti i moramo da radimo zajedno da odgovorimo”, rekao je Stoltenberg.

Planirano je da se tokom sutrašnjeg dana najpre održi sastanak ministara zemalja članica NATO na kojima će prisustvovati i predstavnik Švedske koja nije postala članica, ali je izrazila želju da to bude.

Nakon tog sastanka, prema planu, sutra će se održati i sastanak NATO ministara zajedno sa visokim predstavnikom EU za bezbednost i spoljnu politiku Žozepom Boreljom.

Comments

Pročitaj još