• Početna>
  • Vesti>

Dačić: Značaj počasnih konzula nemerljiv za očuvanje KiM u sastavu Srbije

Foto: Tanjug

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da su aktivnosti stotinu počasnih konzula Srbije od nemerljivog značaja za očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije.

Govoreći na otvaranju Treće konferencije počasnih konzula Republike Srbije u Palati Srbija u Beogradu, Dačić je istakao da je Srbija svesna važnosti uloge i potencijala koji rad konzula ima, kao i povezanosti između naše i drugih država i naroda širom sveta.

“Sa ponosom ističem da Srbija danas ima najveći broj počasnih konzula u svojoj istoriji, čak stotinu, i to na svim kontinentima. Vaše aktivnosti imaju nemerljiv doprinos u realizaciji naših spoljnopolitičkih prioriteta, od kojih je najvažniji odbrana teritorijalnog integriteta i suvereniteta, odnosno očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Republike Srbije”, rekao je Dačić.

Prvi potpredsednik Vlade poručio je počasnim konzulima da je uveren da će oni, zahvaljujući svom profesionalnom iskustvu i poznanstvima, ostvariti uspeh u osnaživanju ekonomske saradnje Srbije sa državama u kojima žive.

“Predstavljanje poslovnih šansi i prilika za investiranje u Srbiju neće biti težak zadatak, jer su ekonomski rezultati naše zemlje u proteklih desetak godina zaista impresivni. Zbog toga ću biti slobodan da kažem da Srbija nudi ubedljivo najbolje uslove za investiranje. Naša posebnost je svakako i u tome što imamo prijatelje širom sveta i što smo otvoreni za saradnju sa zemljama iz svih regiona”, naveo je Dačić.

Kako je rekao, pred konzulima je odgovoran, ali i častan zadatak, da svetu predstave Srbiju onakvu kakva zaista i jeste – moderna, ali i odana tradiciji, multikulturalna, tolerantna i otvorena za jačanje postojećih i stvaranje novih prijateljstava i partnerstava.

Počasni konzul Srbije u Sudanu Ahmed Muti savetovao je novim počasnim konzulima da se upoznaju sa svima što je više moguće jer, kako kaže, nikad se ne zna ko će kome biti potreban.

“Kada sam tek postao konzul, pričao sam ambasadoru o prijateljskim zemljama, a on mi kaže da si prijatelj s nekim onoliko koliko trguješ sa njim. Gledajte da bude što više međusobnih investicija, odatle rastu i prijateljstvo i sve ostalo. Srbija ima šta da ponudi – turizam, zdravstvo i zdravstveni turizam. Koga god da sam odveo u banje, oni su se zaljubili u ta mesta”, istakao je Muti.

Počasni konzul u Sudanu ocenio je i da je davanje stipendija ljudima iz zemalja koje su povukle priznanje nezavisnosti Kosova lep gest i tom prilikom zamolio ministra da razmotri da, kako kaže, bude i poneka stipendija za dijasporu.

Comments

Pročitaj još