• Početna>
  • Vesti>

Stoltenberg: Pozdravljam predlog za ZSO, nasilje u Banjskoj neprihvatljivo

Foto Kim

NATO podržava dijalog, pozdravljam poslednje predloge za osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom. To je ključan korak ka normalizaciji odnosa i uspostavljanju dugoročnijeg mira na Kosovu“, rekao je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg posle sastanka sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani.

Stoltenberg i Osmani su rekli da je na sastanku bilo reče o bezbednosnoj situaciji na Kosovu, posle napada u Banjskoj 24. septembra.

S tim u vezi, Stoltenberg je kazao da je ovo bio veoma bitan sastanak za bezbednosno stanje ne samo za Kosovo, već čitav region.

„Što se tiče nasilja u maju, ali i septembru u Banjskoj, to je neprihvatljivo i zato smo pojačali naše prissutvo“, kazao je Stoltenberg.

„Ozbiljno shvatamo nasilje koje se dogodilo u maju i spetembru. NATO nije tu za sprovođenje zakona, to je na policiji i Eluleksu“, kazao je Stoltenberg odgovarajući na pitanje o mogućem učešću NATO u istrazi događaja u Banjskoj. Međutim, naglasio da odgovorni za to nasilje treba da budu kažnjeni.

Stoltenberg je podsetio da su krajem maja na severu Kosova, odnosno u Zvečanu napadnuti vojnici KFOR-a.“Bezbednosne trupe Kfora su napadnute, tri NATO vojnika su teško ranjena, takvi napadi su neprhivatljivi, a oni koji su odgovorni treba da budu odgovorni“.

Šef NATO alijanse je podsetio da su nakon poslednje krize na severu poslate dodatne trupe koje broje 1000 vojnika, te da je pojačano prisustvo KFOR-a na severu.

„Mi ćemo uraditi ono što je neophodno kako bi obezbedili sigurno okruženje“.

„Sve srane treba da izaberu diplomatiju umesto nasilja“, rekao je Stoltenberg.

Predsednica Kosova Vjosa Osamni ponovo je optužila Srbiju za napad u Banjskoj, te naglasila da odgovorni treba da budu izručeni.

„Mir je ozbiljno narušen od strane Srbije. U terorističkom napadu u Banjskoj 24 godine poginuo narednik Bunjaku, on je heroj za Kosovo“.

Kazala je da Srbija stoji iza ovog „terorističkog napada“, ne samo u pogledu organizovanja, već i naoružavanju ali i u pogledu finansiranja i obuke u vojnim bazama u Srbiji.

„Umesto da izruči tetoriste Srbija nastoji da ih podržava u pogledu novih napada na Kosovo“.

Kazala je i da su isti ljudi koji su krajem maja napali NATO snage učestvovali i u napadu u Banjskoj. Kazala je da NATO i KFOR ostaju ključni za sprečavanje destabilizacije, dok kako je rekla, „Srbija ostaje pretnja miru“.

Imajući u vidu bezbednosne izazove, jačanje saradnje Kosova i NATO je ključna za mir i bezbednost, rekla je ona, ističući da postoje konstantni bezbednosni rizici na severu Kosova.

Naglasila je i važnost uključenja Kosova u Partnerstvu za mir i NATO.

Kazala je da je od šefa NATO-a zatražila da insistira u povlačenju srpskih trupa sa granične linije, ali i gašenje ruskog centra u Nišu.

Na pitanje o zahtevu Kosova za članstvom u programu Partnerstva za mir, Stoltenberg je rekao da je za to neophodna podrška svih saveznika i članica NATO-a, te da ne zna kada bi odluka mogla biti doneta.

Stoltenberg je izbegao da odgovori na pitanja novinara o „uticaju Rusije“ na dešavanja na Kosovu, ali je kazao da je „bezbednost za ljude u ovom regionu je veoma bitna“.

Takođe je kazao da NATO razmatra vojno prisustvo u regionu Zapadnog Balkana, posebno u Bosni i na Kosovu. „Iskoristili smo naše rezervne sangage i razmatramo da li i treba da povećamo naše prisustvo kako se ne bi stvorili novi konflikti“.

Međutim, kosovska predsednica je kazala da postoji ruski uticaj i da se on ogleda u tri aspekta: propagandi, snabdevanje Srbiju oružjem za „napade na Kosovo“ i politički uticaj kojim, kako kaže Srbija želi da destabilizuje Kosovo.

„Oni nisu uspeli 24. septembra i neće uspeti“, kaže Osmani

Na pitanje o ZSO i dijalogu, Osmani je rekla da „adresa za vršenje pritiska treba da bude Beograd“.
„Očekujemo od naših partnera da vrše pritisak na Beograd da izvrši sporođenje“.

Nakon sastanka sa Osmani, Stoltenberg se sastao i sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

Stoltenberg je posle boravka u Prištini da društvenoj mreži X napisao da je imao dobre razgovore sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani i premijerom Aljbinom Kurtijem o bezbednosnoj situaciji na Kosovu, ali i regionu.

“NATO će nastaviti da čini ono što je potrebno za održavanje sigurnog i bezbednog okruženja za sve zajednice – zahvalio sam NATO, odnosno trupama KFOR-a zbog njihove ključne uloge u očuvanju regionalne stabilnosti”, naveo je Stoltenberg.

Tokom popodneva Stoltenberg je razgovarao u Prištini sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani a potom su održali zajedničku konferenciju za štampu. On je kazao da je nasilje krajem maja i u septembru neprihvatljivo, te da očekuje da oni koji su odgovorni budu privedeni.

Istakao je i da NATO podržava dijalog Beograda i Prištine, te je pohvalio novi predlog za ZSO za koji je rekao da je ključan u normalizaciji odnosa.

Stoltenberg je obišao i trupe KFOR-a na Kosovu.

Comments

Pročitaj još