• Početna>
  • Vesti>

Petković: Predlog Evropske komisije odlična vest za Srbe sa KiM

Foto: Kancelarija za KiM

Predlog Evropske komisije da se ukinu vize za vlasnike srpskih pasoša sa Kosova i Metohije koje izdaje Koordinaciona uprava, odlična je vest za građane Srbije, saopštio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

“Posle intenzivne diplomatske borbe i aktivnosti države Srbije, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, koji je još pre šest meseci nedvosmisleno poručio da ćemo se boriti i izboriti za ukidanje viza i za naš narod na KiM i da već pre kraja godine možemo očekivati dobre vesti, to se i dogodilo. Prethodnih meseci, ministarka Tanja Miščević, zajedno sa svojim timom, intenzivno je radila sa predstavnicima Evropske komisije na ovom predlogu odluke”, stoji u saopštenju.

Kako je precizirao, prema proceduri Evropske unije, potrebno je da se ovaj predlog EK usaglasi i sa Evropskim parlamentom i Savetom ministara EU, čime bi ova odluka postala izvršna, a nakon čega bi Srbi s KiM bez viza mogli da putuju u sve zemlje Evropske unije, ali i u Norvešku, Švajcarsku, Lihtenštajn i Island.

Za očekivanje je, kako se navodi u saopštenju, da već prvih meseci naredne godine Srbi s KiM putuju bez viza, što će predstavljati ne samo uštedu novca, već i vremena prilikom komplikovanih procedura.

Petković navodi da će se i dalje boriti kako bi Srbi sa Kosova i Metohije imali ista prava, bolji život i perspektivu, a da je današnja vest i poruka Evropske komisije još jedna potvrda u tom pravcu.

“Srbi sa Kosova i Metohije nisu, niti smeju da budu, građani drugog reda i imaju sva prava koja su im godinama uskraćivana, a jedno od osnovnih je pravo na slobodu kretanja, kao jedne od vodećih vrednosti EU”, zaključuje se u saopštenju.

Podsetimo, Evropska komisija je predložila da vlasnici srpskih pasoša koje izdaje Koordinaciona uprava za Kosovo i Metohiju mogu od januara bez viza da putuju u zemlje Evropske unije.

U predlogu za ukidanje viza Evropska komisija navodi da stupanjem na snagu vizne liberalizacije za Kosovo više nema razloga da nosioci srpskih pasoša na Kosovu budu izuzeti iz bezviznog režima kojeg od 2009. godine uživaju ostali građani Srbije.

Comments

Pročitaj još