• Početna>
  • Vesti>

Evropska komisija predlaže ukidanje viza za građane sa pasošima Koordinacione uprave za KiM

Foto: EU

Evropska komisija je predložila da vlasnici srpskih pasoša koje izdaje Koordinaciona uprava za Kosovo i Metohiju mogu od januara bez viza da putuju u zemlje Evropske unije, potvrđeno je RTS-u u Briselu.

U predlogu za ukidanje viza Evropska komisija navodi da stupanjem na snagu vizne liberalizacije za Kosovo više nema razloga da nosioci srpskih pasoša na Kosovu budu izuzeti iz bezviznog režima kojeg od 2009. godine uživaju ostali građani Srbije.

Komisija navodi da bi očekivanim ukidanjem viza od 1. januara za Kosovo, srpski građani sa prebivalištem na Kosovu bili jedina kategorija stanovništva u regionu kojoj bi za putovanje u Šengen zonu bile potrebne vize.

“Svi građani regiona Zapadnog Balkana treba da imaju koristi od bezviznog putovanja u šengenski prostor. Zato predlažemo da nosioci pasoša koje je izdala Koordinaciona uprava mogu da prelaze spoljne granice zemalja članica bez viza, za boravak ne duži od 90 dana u bilo kom periodu od 180 dana” navedeno je u predlogu u koji je uvid imao RTS.

Portparol Evropske komisije Kristijan Vigand kaže da je predlog upućen Evropskom parlamentu i zemljama članicama, koji treba da donesu konačnu odluku i tako “dopune” odluku o ukidanju viza za Kosovo, koja stupa na snagu 1. januara 2024. godine.

Comments

Pročitaj još