• Početna>
  • Vesti>

Ambasada Francuske i Nemačke u Prištini: Spomen ploča palim srpskim vojnicima pomerena na našu inicijativu

Foto: Ambasada Francuske i Nemačke u Prištini

Fracuska i nemačka ambasada u Prištini oglasile su se u zajedničkom saopštenju povodom vesti da je spomenik palim srpskim borcima u spomen parku na Srpskom pravoslavnom groblju u Prištini uklonjen, navodeći da je on samo pomeren.

Ambasada Nemačke i Francuske u svom zajedničkom saopštenju navode i je poslednjih godina, a posebno 2022. godine, zajednička francusko-nemačka ceremonija obeležavanja Dana primirja bila je “okaljana kontroverzom” u pojedinim prištinskim medijima oko prisustva spomenika kojim se odaje počast srpskim vojnicima koji su poginuli u periodu od 1912. do 1918. godine.

“Srbija i Francuska su bile saveznice tokom Prvog Svetskog rata. Ova polemika bila je nedostojna sećanja svih vojnika: francuskih, nemačkih i srpskih vojnika koji su poginuli u Prvom svetskom ratu ali i 18 francuskih vojnika koji su poginuli tokom služenja KFOR-u, u zaštiti svih zajednica Kosova. Postavljanje novog spomenika koji podseća na žrtvu svih francuskih vojnika na Kosovu urađeno je na inicijativu Ambasade Francuske. Spomenik u znak počasti srpskim vojnicima smo naknadno pomerili samo nekoliko metara, uz najveće poštovanje, nakon obaveštenja Opštine. Nijedno telo vojnika nije pomereno. Ovaj spomenik ostaje potpuno vidljiv na istoj lokaciji, što svako može da vidi na licu mesta i na priloženoj slici” stoji u zajedničkom saopštenju ambasada Francuske i Nemačke u Prištini.

Ambasade Francuske i Nemačke su razočarane što je ovaj “gest pogrešno protumačen” i što je doveo do političke eksploatacije.

“Počast i poštovanje koji se odaju uspomenama na naše vojnike treba da ostanu centralni deo ove komemoracije. Ambasada Francuske ostaje u kontaktu sa nadležnim organima. Nastavićemo da odajemo počast svim poginulim vojnicima tokom Prvog svetskog rata” ističe se u zajedničkom saopštenju ambasada Nemačke i Francuske u Prištini.

Comments

Pročitaj još