• Početna>
  • Vesti>

Međunarodni naučni skup na Ekonomskom fakultetu o izazovima u savremenom svetu

Foto: TV Most

Ekonomski fakultet prištinskog univerziteta organizovao je Međunarodni naučni skup ,, Aktuelni društveno – ekonomski izazovi razvoja zemalja u savremenim uslovima”, koji su otvorili predstavnici Univerziteta i školske uprave Kosovska Mitrovica.

Vršeći svoju misiju u oblasti obrazovanja i nauke, Ekonomski fakultet je postao prepoznatljiv po uspešnoj organizaciji naučnih skupova, na kojima učestvuje sve veći broj naučnih radnika iz većeg broja zemalja iz kojih dolaze, naglasila je Tanja Vujovič, dekanica ovog fakulteta.

“Ovogodišnji skup je posvećen veoma aktuelnoj temi o idruštveno – ekonomskim izazovima u kojima se nalazimo, zbog sukoba u Ukrajini i tema koji iz njih proizilaze”, naglasila je Vujović i dodala da će biti predstavljeno 44 rada, 93 autora iz sedam zemalja, Portugalije, Turske, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, BiH i RS.

Vujović je dodala da se, nažalost, suočavamo sa novim sukobima u Pojasu Gaze,čime će se baviti naredni skupovi i naučni radovi.

Zahvalivši na odličnoj organizaciji i dobroj saradnji sa Ekonomskom fakultetom u Kosovskoj Mitrovici,Tanja Brankov je naglasila da efekte Ukrajinske krize osećamo svi, na globalnom nivou.

,,Kao deo globalnog tržišta, trpimo posledice o kojima treba diskutovati, kako bi sačuvali poziciju na svetskom tržištu”, naglasila je Brankovi dodala da ,, danas nema političke suverenosti bez prehrambene samoodgovornosti”.

Naučni skup se bavi smanjivanjem ekonomskih dispariteta, praktičnim pitanjima i odgovorima , odnosno preporukama za rešavanje problema, u svetlu ratnih sukoba i njihovih posledica u vidu migracionih procesa.

Suorganizatori naučnog skupa u Kosovskoj Mitrovici su Fakultet poslovne ekonomije Bijeljina, Univerzitet u Istočnom Sarajevu i francuski Univerzitet Azurna obala.

Comments

Pročitaj još