Kosovska Mitrovica slavi gradsku slavu – Mitrovdan

Foto: Radio Mitrovica sever

Kosovska Mitrovica danas slavi gradsku slavu – praznik Svetog Velikomučenika Dimitrija.

Tim povodom, u hramu posvećenom ovom svetitelju, svetu arhijerejsku liturgiju služio je vladika raško – prizrenski Teodosije, uz sasluženje ovdašnjeg sveštenstva i Crkvenog hora “Branislav Nušić”.

Uprkos kiši, veliki broj vernika se okupio u hramu.

U obraćanju okupljenom narodu, vladika Teodosije je podsetio da se sila božja uvek otkriva i projavljuje u nepravednoj borbi jačeg i slabijeg, kao što se otkrila u sukobu Davida i Golijata. U velikom stradanju Velikomučenika kojeg danas slavimo, vladika je našao analogiju sa položajem u kome se danas nalazi srpski narod na Kosovu i Metohiji.

“Tako se pokazuje sila božja – ne u snazi, ne u oružju, ne u sili ovoga sveta. Sila božja je pobedila zlo koje je tada mučilo sve hrišćane. I mi danas, braćo i sestre, budući da smo i mi sledbenici i apostola i svetitelja, jer držimo reč Božju, živimo rečju božjom i ispovedamo Hrista, i mi danas smo u opasnosti. I nas danas mrze zato što nismo od ovoga sveta. Nismo sebični, ne živimo kako to zapovedaju sinovi ovoga sveta.” poručio je vladika Teodosije.

Posebno je istakao da su i danas mnogi hrišćani u opasnosti i dodao da je jedino oružje kojim se hrišćani brane, ono koje je koristio Hristos – ljubav, istina i pravda.

“Ljubavlju, istinom, pravdom, podvigom, vrlinom, postom, molitvom, praštanjem, trpljenjem, da pobedimo zlo koje je oko nas i koje nam preti” rekao je vladika Teodosije.

Obeležavanju je prisustvovao i pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Miloš Terzić, koji je u ime Kancelarije građanima Kosovske Mitrovice i srpskom narodu na Kosovu i Metohiji čestitao gradsku slavu.

“Svi naši sunarodnici koji su na liturgiji ali i svi naši sunarodnici širom Kosova i Metohije koji danas obeležavaju krsnu slavu, predstavljaju bedem odbrane srpskih, državnih, nacionalnih i duhovnih vrednosti. Shodno tome, danas nam je u ovim teškim vremenima najvažnije da imamo jedinstvo, da smo saborni, udruženi, složni, kako bismo još energičnije branili i čuvali srpstvo na Kosovu i Metohiji. Srpski narod na Kosovu i Metohiji najbolje zna koliko će nam ta borba u budućnosti biti lakša ukoliko negujemo našu duhovnost, ukoliko poštujemo našu tradiciju i ukoliko čuvamo našu Srpsku pravoslavnu crkvu, koja je kroz vekove uvek bila u funkciji čuvanja srpskog nacionalnog identiteta i njegovo temelja” rekao je Terzić.

On je naveo da će država Srbija srpskom narodu uvek pružati svu moguću pomoć, u institucionalnom i materijalnom smislu.

“Srpska država, predsednik Aleksandar Vučić, Vlada Republike Srbije i Kancelarija za Kosovo i Metohiju će uvek biti uz naš narod i uvek ćemo pružati svu moguću pomoć, i u institucionalnom i materijalnom smislu i neka nam molitve našeg sveštenstva i monaštva pomognu sva iskušenja i izazove sa kojima se suočavamo pre svega zbog anti-srpske politike koja se vodi iz Prištine uz prećutnu podršku međunarodne zajednice” naveo je Terzić.

“Hoću da iskoristim priliku da odam počast svim palim herojima do današnjeg dana za srpstvo na Kosovu i Metohiji, pre svega mislim na Stefana, Bojana i Igora, koji su podneli najveću žrtvu i dali svoje živote. Veliku žrtvu su podnele i njihove porodice i njihova deca, i mi u tom bolu sa njima saučestvujemo. Isto tako sam siguran da će njihova žrtva kroz vekove predstavljati putokaz za sve buduće generacije Srba koji će nas voditi ka slobodi i velikoj političkoj pobedi srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, što je nasušna potreba Srba u ovom veku” rekao je pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Miloš Terzić.

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Ivan Zaporožac je kazao da građani Kosovske Mitrovice ali i srpski narod u teškim vremenima nikada nije gubio veru u Boga i Svetog Dimitrija.

“U teškim vremenima naš narod se uvek okupljao oko crkve, tu je tražio da se složi i da se moli i nikada nije gubio nadu u volju Božiju. Tako je i danas, kada proslavljamo gradsku slavu Svetog Dimitrija, ne gubimo nadu da će da nam Bog, Sveti Sava i naš zaštitnik Sveti Dimitrije pomoći da u budućnosti živimo u miru i slozi i da ovaj narod ovde opstane” rekao je Zaporožac koji je sugrađanima poželeo da današnji praznik u budućnosti proslavljaju u slozi, zdravlju i miru.

Nakon liturgije usledilo je tradicionalno lomljenje česnice, a ove godine zlatnik iz česnice je otišao u ruke Srđana Dujovića iz Kosovske Mitrovice.

“Danas smo se sabrali u hramu Svetog Dimitrija, da proslavimo Božijeg zaštitnika, koji nam da je snagu da istrajemo u ovim teškim trenucima na Kosovu i Metohiji. Verujte daje Božiji blagoslov veći nego ikada do sada, što nas više gaze mi smo duhovno jači. Smatram da ovaj zlatnik nije moj lično, već je blagoslov Božiji za ceo narod koji danas trpi golgotu. Hrist nam da je snagu da istrajemo u ovim teškim trenucima i jedino sa Hristom možemo da opstanemo na Kosovu i Metohiji” rekao je Dujović.

Obeležavanje slave završeno je slavskim ručkom u Parohijskom domu pri hramu, a zbog loših vremenskih prilika, litije su ove godine izostale.

Sveti Dimitrije – verovanje da svetac bdi nad svojim gradovima i štiti ih od nesreća

Srpska pravoslavna crkva slavi dan Svetog velikomučenika Dimitrija, koji je u narodu poznatiji kao Mitrovdan. Ovaj datum se u narodu označava kao hajdučki rastanak i doba godine kada počinje zima. Mitrovdan je u srpskom narodu jedna od većih slava, krsno ime nekih esnafa i dan održavanja zavetine u mnogim mestima.

Mitrovdan je posvećen antičkom komandantu Soluna iz trećeg veka, mučenom i pogubljenom zbog širenja hrišćanstva. Rođen je u Solunu, za vreme cara Maksimilijana. Ignorisao je carevo naređenje da progoni hrišćane i javno je propovedao hrišćanstvo.

Kada je car čuo da je solunski zapovednik hrišćanin, naredio je da ga bace u tamnicu gde je mučen i pogubljen. Solunski hrišćani Dimitrija su tajno sahranili. Na mestu njegovog groba kasnije je podignuta crkva i proglašen je zaštitnikom grada Soluna.

Po predanju, Dimitrijev grob odisao je bosiljkom i smirnom, te je zato nazvan Mirotočivi.

I danas se veruje u lekovitost njegovih moštiju. Crkveni spisi navode da je potom sveti Dimitrije “bdeo nad svojim gradom i spasavao ga zemljotresa i drugih nesreća”.

Svetog Dimitrija, osim Grka, posebno slave Rusi i Srbi. Kod Rusa je njegov kult počeo da se širi još u 12. veku. Oni su ga 1581. izabrali za zaštitnika Sibira. Njegov praznik je jedan od najvećih praznika u Ruskoj crkvi.

I u Srbiji su Svetom Dimitriju posvećeni mnogobrojni hramovi, uključujući i crkvu u Pećkoj patrijaršiji i kapelu u manastiru Visoki Dečani. Krsna je slava brojnih porodica i ime nekih esnafa. U mnogim mestima održavaju se zavetine. 

Comments

Pročitaj još